Conducătorul proiectului european ATRECO, specializat în acordarea asistenţei sistemului judecătoresc din ţara noastră, a expediat Consiliului Superior al Magistraturii un demers prin care solicita instituţiei să selecteze şase judecători din primele instanţe, pentru a efectua o vizită de studiu în Germania în perioada 18-22 aprilie. CSM a anunţat concurs şi a selectat şase persoane din 26 de magistraţi care şi-au depus dosarele. Nu toate candidaturile au fost, însă, pe placul şefului proiectului european, care a solicitat înlocuirea a patru dintre ele. ATRECO nu şi-a explicat poziţia, iar demersul a provocat nemulţumire în rândurile membrilor CSM.

Zis şi făcut. După câteva minute de deliberări CSM a anunţat: „Consiliul a menţinut hotărârea anterioară care să plece la vizita de studiu persoanele care au fost desemnate. Nu s-a întrunit numărul de voturi necesare pentru a modifica hotărârea CSM”, a declarat Victor Micu.

Jurnal TV a solicitat o reacţie din partea Delegaţiei Uniunii Europene, iar în răspunsul remis, instituţia a anunţat că judecătorii din Moldova au ratat şansa să înveţe ceva de la cei din Germania. Cel puţin în cadrul acestui proiect.