Judecătoria Centru a decis pe 30 decembrie că firma „Finpar Invest” poate construi o clădire înaltă în locul cafenelei „Guguţă” din centrul capitalei, dar nu şi să privatizeze terenul, însă această decizie a fost atacată de reprezentanţii Consiliului Municipal Chişinău şi cei ai Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Supremă de Justiţie.

Cafeneaua „Guguţă” are o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi şi un teren aferent de aproape jumătate de hectar. Întreprinderea de alimentaţie publică a aparţinut în proporţie de 82 la sută Consiliului Municipal Chişinău. În urma unei succesiuni de tranzacţii dubioase, în 2009 localul a intrat în posesia firmei „Finpar Invest”. CMC a încercat să-şi reîntoarcă proprietatea şi a cerut instanţei de judecată anularea contractelor de vânzare-cumpărare. Precizăm că firma imobiliară urma să ridice în locul cafenelei „Guguţă” un complex hotelier cu 13 etaje. Potrivit unei investigaţii Rise Moldova, compania „Finpar Invest” aparţine oligarhului Vladimir Plahotniuc. 

Prin instanţă de judecată „Finpar Invest” a obţinut două insule în Parcul „La Izvor” din capitală, cu o suprafaţă totală de 1,5 hectare, drept terenuri adiacente unui restaurant care aparţine firmei. Atunci, primarul Dorin Chirtoacă declara că nu va ceda insulele şi va cere rejudecarea cauzei, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Tot prin instanţă, firma încearcă să obţină şi o parte din terenul MoldExpo, pe care sunt amplasate sediile celor patru televiziuni şi trei posturi de radio deţinute de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Potrivit unei investigaţii realizate de reporterii RISE Moldova, „Finpar Invest” este cea mai veche firmă a familiei Plahotniuc şi una dintre cele mai mari companii imobiliare din ţară.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.