Preşedintele Nicolae Timofti a semnat un decret privind destituirea din funcţie a lui Busuioc, după ce Curtea Supremă l-a condamnat pentru accidentarea mortală a unei persoane. Asta deşi Consiliul Superior al Magistraturii a decis, cu un an în urmă, pe când încă nu exista o decizie definitivă în dosarul magistratului, să-l lase să plece onorabil din sistem. CSM-ul insistă pe acea decizie. 

„În viziunea noastră, preşedintele nu a procedat în conformitate cu Constituţia”, a declarat Dumitru Visternicean, membru al CSM.

„Acest decret al preşedintelui nu încape în logica explicării. În cazul în care CSM-ul reiterează solicitarea demisiei aceluiaşi judecător, preşedintele este obligat să emită decretul de demisie fără să aibă dreptul să modifice temeiul de demisie a judecătorului. Vedem că această hotărâre a CSM nu a fost executată 1 an şi 8 luni de zile”, a adăugat un alt membru CSM, Teodor Cârnaţ,

O opinie separată a avut-o judecătoarea Tatiana Răducanu. 

„Noi nu putem vorbi de plecare onorabilă a judecătorului atunci când în privinţa lui este intentat dosar penal. Noi nu vorbim de oricare persoană, noi vorbim de judecător care e autoritatea justiţiei. Noi spunem: dumneata vrei să pleci onorabil când ai o sentinţă. Ai un dosar penal intentat. Asta pune suspiciuni asupra întregului sistem”, a menţionat Tatiana Răducanu.

În final, cu votul a şapte membri din cei opt prezenţi, CSM a decis să susţină sesizarea depusă de către doi deputaţi, Artur Reşetnicov şi Igor Vremea, la Curtea Constituţională, împotriva decretului lui Nicolae Timofti.

Solicitat să se pronunţe asupra cazului, secretarul general al Preşedinţiei, Ion Păduraru, a declarat că indiferent de hotărârea pe care o va lua Curtea Constituţională, decizia CSM-ului nu ar fi una corectă, întrucât o persoană condamnată definitiv într-un dosar penal nu poate pleca onorabil din sistemul judecătoresc. Păduraru a mai spus că, astfel, s-ar încerca protejarea colegilor de breaslă.

Ivan Busuioc este un fost magistrat al Judecătoriei sectorului Centru al capitalei. În 2012, acesta a accidentat mortal un bărbat de 69 de ani în satul Ratuş, raionul Criuleni.