„Este o decizie controversată. Din punct de vedere juridic, este un element care nu este justificat nici într-un fel şi asta se referă la limita de vârstă impusă de Curte, atunci când se anulează întreg textul legii aprobate de către Parlament. Şi nu se dă nicio explicaţie. Trezeşte un semn mare de întrebare şi sunt curioasă să vad ce o să facă Parlamentul, dacă o să vină cu o interpelare suplimentară. Este un semn de întrebare pe partea legală”, a explicat Maia Sandu.

„Îmi pare că acest stat nu arată serios, dacă după 16 ani, nouă ni se spune că ce am făcut noi până acum a fost ilegal şi neconstituţional. Au mai existat jurişti în această ţară timp de 16 ani, chiar şi membrii Curţii Constituţionale. Nu arată serios. Ce fel de stat este acesta în care peste 16 ani venim şi descoperim că ce am făcut este ilegal. Nu conferă seriozitate acestei construcţii care s-a făcut”, a continuat fostul ministru al Educaţiei. 

Mai mult, Maia Sandu consideră că această decizie a fost luată de ochii lumii pentru ca actuala guvernarea să-şi rezolve probleme, însă aceasta nu este o soluţie. „Pe de o parte, se sustrage atenţia de la problemele cu care se confruntă această guvernare. Sper că guvernarea nu crede că gata, s-au rezolvat problemele, că nu mai cere nimeni alegeri anticipate. Chiar dacă se acceptă această decizie, asta nu schimbă cu nimic situaţia Parlamentului. Parlamentul în continuare nu are legitimitate”, a punctat invitatul emisiunii.

Amintim că Curtea Constituţională a declarat neconstituţional modul de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament. Astfel, preşedintele va fi ales de către popor. Modul de alegere a preşedintelui Republicii Moldova a fost declarat neconstituţional şi a revigorat prevederile Codului Electoral privind alegerea preşedintelui prin vot direct, de către cetăţeni. Totodată, au fost restabilite prevederile privind alegerea preşedintelui prin vot direct, secret şi liber exprimat, în redacţia anterioară modificării neconstituţionale.

Tot atunci, Curtea a declarat neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.