„Decizia CC este un element al unui joc perfid, foarte periculos, mişelesc, în spatele căruia stă Partidul Democrat şi liderul acestuia, Vladimir Plahotniuc. E o încercare de a evita protestele, de a le descuraja, de a evita acel mare protest care era preconizat pentru ziua când în Parlament trebuia să fie ales preşedintele. E o încercare, prin încălcarea Constituţiei, de a arunca un os opoziţiei, fiindcă majoritatea celor care sunt în opoziţie cer alegerea directă a preşedintelui. Însă alegerea prin vot direct a preşedintelui nu poate fi obţinută cu un astfel de preţ, prin călcarea în picioare a Constituţiei, a legii, a bunului simţ. Iar decizia Curţii Constituţionale este o ilegalitate. Curtea şi-a atribuit prerogative legislative, ceea ce nu putea să facă. Curtea nici nu a avut dreptul să accepte această sesizare, pentru că o sesizare asemănătoare a fost făcută în 2001, Curtea deja se expusese pe aceste probleme şi aici totul este clar”, a explicat Alexei Tulbure, pentru Jurnal TV.

„Cele două modalităţi de modificare a Constituţiei sunt: fie prin iniţiativa unui grup de deputaţi, votată în Parlament, fie în urma unui referendum, dar tot votat în Parlament. Deci numai Parlamentul poate schimba Constituţia. Da, au fost colectate aceste semnături, a fost un exerciţiu necesar, mobilizator, dacă vreţi, şi cred că acest exerciţiu trebuie să fie continuat şi dus până la capăt. Şi aceste semnături trebuie să fie prezentate la CEC, iar opoziţia trebuie să insiste asupra referendumului şi să insiste că această decizie a CC este neconstituţională”, susţine Alexei Tulbure.

Întrebat de ce anume acum s-a luat această decizie, în situaţia în care alegerea preşedintelui prin vot direct este un deziderat cerut de cel puţin un an de societatea civilă şi de opoziţie, fostul ambasador la ONU şi la CE a menţionat: „Pentru că opoziţia era gata să zădărnicească procedura de alegere a preşedintelui în Parlament, deoarece această majoritate care avea de gând să voteze preşedintele este una nelegitimă, formată prin corupere şi şantaj. Iar Plahotniuc a acţionat anticipat.”

„Deci este o încercare de a manipula, de a descuraja protestele şi de a evita alegerile anticipate, care sunt, la ora actuală, unica soluţie de depăşire a crizei politice. Alegerea directă a preşedintelui este un element important, considerat de mulţi important în actuala situaţie, însă această alegere a preşedintelui prin vot direct nu soluţionează problema capturării statului, controlului instituţiilor de stat, a corupţiei”, a mai spus expertul.

„Eu nu ştiu în actualele condiţii cum poate fi anulată această decizie, dar cred că noi trebuie să ne dăm foarte bine seama că această decizie nu are nimic în comun cu legea, Constituţia, ci este o decizie pur politică, o încercare de a manipula opinia publică şi de a descuraja opoziţia”, a punctat Alexei Tulbure.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.