Judecătoarea a ieşit la pensie în ianuarie 2010, pe când era preşedinte al Judecătoriei Botanica. CNAS i-a calculat atunci o pensie de 4 440 de lei lunar, luând în consideraţie vechimea în muncă a magistratei de 22 de ani şi şase luni şi salariul de funcţie pe care îl avea, scrie Ziarul Naţional.

Trei ani mai târziu, după ce au fost majorate esenţial salariile judecătorilor, CNAS i-a recalculat Mariei Ghervas pensia, care în prezent constituie 10 410 lei lunar.

Între timp, Maria Ghervas a fost promovată la Curtea Supremă de Justiţie şi a cerut CNAS-ului să-i fie recalculată pensia în baza salariului magistraţilor de la CSJ şi nu în baza salariului pa care îl avea în calitate de preşedinte al Judecătoriei Botanica.

În iulie 2015, Judecătoria sectorului Centru a obligat Casa Naţională de Asigurări Sociale să recalculeze cuantumul pensiei Mariei Ghervas, ţinând cont de salariul de funcţie al judecătorului Curţii Supreme de Justiţie. Din11 iulie 2014 şi până la 31 martie 2015, salariul a fost de 16 900 lei, iar începând cu 1 aprilie 2015 - 18 774 lei.

Potrivit legislaţiei, pensia pentru vechime în muncă este în mărime de 80% faţă de salariul de funcţie. Respectiv, Maria Ghervas ar urma să ridice lunar o pensie de peste 15 mii de lei.

Ulterior Curtea de Apel Chişinău a respins recursul făcut de CNAS şi a menţinut în vigoare decizia primei instanţe, iar pe 23 martie curent, recursul CNAS a fost respins şi de Curtea Supremă de Justiţie. Dosarul a fost examinat de judecătorii Ion Druţă, Iurie Bejenaru şi Tamara Chişca-Doneva. Încheierea este irevocabilă.