Recent, procurorii au solicitat condamnarea inculpaţilor la pedepse cuprinse între 8 şi 10 ani de detenţie, contestând decizia Judecătoriei Centru. Curtea de Apel Chişinău a admis apelul procurorilor şi a pronunţat o nouă hotărâre prin care trei inculpaţi au fost recunoscuţi culpabili de cele incriminate şi condamnaţi la câte 7 ani de închisoare. Totodată, a fost solicitată şi o pedeapsă pentru cel de-al patrulea inculpat, acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunilor.

În perioada 2001 – 2002, profitând de starea financiară dificilă a trei persoane, inculpaţii le-au racolat pentru a fi transportate în scop de prelevare de organe la o clinică particulară din Istanbul, care activa ilegal. Una dintre victime a fost convinsă prin înşelăciune că va lucra în calitate de lăcătuş în Turcia, fără a cunoaşte adevăratele intenţii ale traficanţilor.

Aceştia au însoţit victimele pentru examinare medicală în Republica Moldova, după care le-au organizat transportul în Turcia. La destinaţie victimele au fost întâmpinate de către un israelian, care i-a dus la clinica menţionată, unde au fost supuşi intervenţiilor chirurgicale prin care le-a fost prelevat câte un rinichi.

Din probele acumulate reiese că fiecare donator de rinichi a fost remunerat cu 4, 6 şi, respectiv, 10 mii de dolari.

De asemenea, s-a stabilit că unul dintre participanţii infracţiune este cetăţean israelian, în privinţa căruia urmărirea penală continuă. Această persoană, conform investigaţiilor, este iniţiatorul şi organizatorul infracţiunii. 

În 2007, forţele de ordine ucrainene l-au reţinut pe cetăţeanul Israelului, care a fost anunţat în căutare internaţională de Procuratura Generală a Republicii Moldova pentru trafic de fiinţe umane. Procuratura Generală a Ucrainei însă a admis cererea de extrădare înaintată de autorităţile Israelului şi în octombrie 2009 acesta a fost transmis organelor israeliene pentru tragere la răspundere.