Caracterul public al şedinţelor de judecată este o garanţie procesuală esenţială a dreptului la un proces echitabil al inculpatului, protejând părţile aflate în litigiu de înfăptuirea justiţiei în secret, fără un control din partea publicului şi, respectiv, de exerciţiul abuziv al puterii de stat. În acelaşi timp, dreptul la audiere publică este un instrument de asigurare a încrederii publicului în actul de justiţie şi reprezintă un important mijloc de menţinere a încrederii în instanţele judecătoreşti.

Caracterul public al şedinţelor de judecată asigură controlul public asupra puterii judiciare şi previne eventualele abuzuri, precum şi asigură accesul la informaţii de interes public celor interesaţi. Principiul publicităţii procesului este garantat de Constituţia Republicii Moldova (art.117), Codul de procedură penală (art.18) şi Legea privind organizarea judecătorească (art. 10).

Câteva capete de acuzare pe numele fostului premier Vladimir Filat, învinuit de acte de corupţie de proporţii şi fraudele în sistemul bancar, au fost expediate în instanţa de judecată la sfârşitul lunii decembrie 2015. Se pare că dosarul include informaţii cu privire la una din cele mai mari fraude din istoria Republicii Moldova. Cu toate acestea, şedinţele de judecată în această cauză au fost declarate închise. Apărarea a făcut mai multe declaraţii publice, în care s-a plâns de lipsa motivelor pentru examinarea cauzei cu uşile închise. Din informaţiile transmise în public nu este clară motivaţia şi insistenţa procuraturii pe examinarea cauzei în şedinţe închise. Recent şi Filat a transmis mai multe mesaje care denotă dorinţa acestuia de a beneficia de dreptul la judecarea în mod public a cauzei sale. Având în vedere finalizarea urmăririi penale, rezonanţa cauzei, gravitatea acuzaţiilor, precum şi speculaţiile cu privire la caracterul orchestrat al procedurilor, examinarea publică a cauzei este crucială. Informaţiile de acest gen sunt de interes public şi nu trebuie ascunse. Examinarea în continuare a cauzei în şedinţe închise doar va alimenta suspiciunea cu privire la inechitatea procedurilor şi politizarea soluţiei. Considerăm că protecţia martorilor nu poate servi drept justificare suficientă pentru examinarea aceste cauze penale cu uşile închise.

Din considerentele menţionate mai sus, chemăm judecătorii care examinează cauza să reevalueze argumentele ce ţin de examinarea cauzei în şedinţă închisă şi, eventual, să revadă decizia luată. În cazul în care argumentele pentru examinarea cauzei în şedinţe închise sunt convingătoare, acestea urmează a fi explicate public şi analizată posibilitatea examinării publice a cel puţin unei părţi a procesului de judecată.

Apelul a fost semnat de următoarele organizaţii:

ADEPT 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Amnesty International Moldova
Centrul Pentru Politici şi Analize în Sănătate
Asociaţia Micului Business 
Centrul de Resurse DIALOG-Pro
Asociaţia Presei Independente
Centrul de Resurse Juridice din Moldova
Asociaţia Femeilor pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltare Durabilă Clubul Politic al femeilor 50/50
Institutul de Rezolvare a Conflictelor InReCo
Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri 
Eco-TIRAS
BIOS 
Fundaţia Est Europeană
Business Consulting Institute HABITAT
IDIS Viitorul Promo-Lex
Institutul Politici Publice REC Moldova
Centru Aarhus EcoContact
Terra 1530
Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi
Mişcarea Ecologistă din Moldova
Transparency International – Moldova
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Uniunea organizaţiilor invalizilor din Republica Moldova
Centrului National al Romilor
Centrul pentru Analiză şi Prevenire a Corupţiei

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.