Avocatul Consiliului Municipal Chişinău a lipsit de la şedinţă, întrucât este în concediu, iar cererea în apel a fost expediată prin poştă. Implicată în proces de partea CMC este şi Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, care de asemenea a contestat decizia primei instanţe. Directorul instituţiei, Ion Ştefăniţă, a declarat că zona în care se află cafeneaua „Guguţă” este una istorică, iar înălţimea clădirilor noi NU trebuie să o depăşească pe cea a construcţiilor existente.

Hotărârea primei instanţe a fost contestată şi de către avocatul companiei „Finpar Invest”, întrucât nu i-a fost acceptată cererea cu privire la privatizarea teritoriului pe care se află cafeneaua. El a refuzat însă să facă declaraţii pentru presă. Dosarul a fost pus pe rol, iar la următoarea şedinţă, care va avea loc pe13 aprilie, magistraţii vor începe examinarea în fond a cauzei.

Cafeneaua „Guguţă” are o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi şi un teren aferent de aproape jumătate de hectar. Întreprinderea de alimentaţie publică a aparţinut în proporţie de 82 la sută Consiliului Municipal Chişinău. În urma unei succesiuni de tranzacţii dubioase, în 2009, localul a intrat în posesia firmei „Finpar Invest”. CMC a încercat să-şi reîntoarcă proprietatea şi a cerut instanţei de judecată anularea contractelor de vânzare-cumpărare, dar Curtea Supremă de Justiţie i-a dat câştig de cauză agentului economic. Dacă va obţine şi terenul, firma imobiliară ar urma să ridice în locul cafenelei „Guguţă” un complex hotelier cu 13 etaje. Potrivit unei investigaţii a jurnaliştilor de la Rise Moldova, compania Finpar Invest aparţine oligarhului Vladimir Plahotniuc. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.