Ghenmar-Plus SRL, firmă afiliată Cavio, se ocupă cu importul mobilei în Republica Moldova. Compania este proprietatea proaspătului şef de la Vamă, Vitalie Vrabie, consătean cu Iurie Chirinciuc – actualul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, şi este administrată de nepoata lui Chirinciuc, Lidia Goian.

În 2012 şi 2013, Ghenmar-Plus SRL a câştigat mai multe litigii de judecată împotriva Biroului Vamal Ungheni. Asta după ce vameşii au constatat că valoarea mobilierului importat de Ghenmar-Plus SRL ar fi fost mai mare decât valoarea declarată de compania lui Vrabie.

În toate procesele de judecată, magistraţii au dat câştig de cauză companiei, afirmând că: „Ordinele de plată confirmă încă o dată că preţul indicat în facturile comerciale şi ulterior declarat de Ghenmar-Plus SRL în vamă, este preţul real al tranzacţiei”. Într-un final, Biroul Vamal Ungheni a restituit firmei banii achitaţi în mod suplimentar şi i-a plătit cheltuielile pentru asistenţă juridică în mărime de 10 mii lei.

PROPRIETĂŢILE

În perioada în care Vitalie Vrabie a fost primar de Ungheni (1999 – 2006) a cumpărat un teren de 6 ari în unul dintre cartierele de lux din Ungheni –„Curculeovca”, unde a ridicat timp de trei ani o casă de aproape 200 de metri pătraţi. În 2007, când deţinea funcţia de ministru a Apărării, Vrabie şi-a mai cumpărat un apartament de 126 de metri pătraţi la Ungheni.

În Chişinău, familia Vrabie mai deţine un alt apartament de 126 metri pătraţi. Locuinţa cu trei camere, se află lângă Parcul Valea Trandafirilor.

Totodată, şeful de la Vamă mai deţine câteva terenuri agricole pe malul Prutului, în satul Valea Mare, raionul Ungheni, dar şi un teren de construcţii cu suprafaţa de 34 ari în aceeaşi localitate.

RISE Moldova