Proiectul, care a fost aprobat de Guvern pe 24 februarie curent, are drept scop ridicarea imunităţii deputaţilor fără acordul Parlamentului atunci când aceştia sunt prinşi în infracţiuni flagrante, astfel încât deputaţii să poată fi reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi. În avizul Curţii se spune că „imunitatea deputatului poate fi limitată, însă prin prevederi clare”.

Propunerea de revizuire a Constituţiei este expusă în următoarea redacţie:

„(3) Deputatul nu poate fi supus percheziţiei corporale sau la domiciliu şi/sau reşedinţă, nu poate fi reţinut sau arestat fără încuviinţarea Parlamentului, cu excepţia existenţei unei hotărâri irevocabile de condamnare sau a cazurilor de infracţiune flagrantă.”

Proiectul de lege înaintat vizează posibilitatea revizuirii Constituţiei în sensul limitării imunităţii deputatului.

Potrivit prevederilor actuale ale articolului 70 din Constituţie, deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.

Prin proiectul de lege se propune excluderea imunităţii parlamentare nu numai în cazurile de infracţiune flagrantă, ci adiţional (1) la etapa trimiterii cauzei în judecată şi (2) în cazul existenţei unei hotărâri irevocabile de condamnare.

Astfel, Curtea Constituţională a venit cu următoarele concluzii: „Imunitatea parlamentară poate fi limitată. În acelaşi timp, modificarea propusă creează confuzii privind incidenţa imunităţii deputatului în cazul existenţei unei hotărâri irevocabile de condamnare, de natură să genereze incertitudini şi dificultăţi de interpretare şi aplicare. Mai mult, în această parte, propunerea legislativă contravine jurisprudenţei anterioare a Curţii. Astfel, în Hotărârea nr. 2 din 20 ianuarie 2015, Curtea a statuat că imunitatea nu are incidenţă asupra deputatului condamnat, situaţie în care mandatul încetează de drept”.

Din aceste motive, Curtea a constatat că propunerea legislativă de modificare a Constituţiei încalcă limitele revizuirii prevăzute de articolul 142 din Constituţie, întrucât „generează confuzii privind corelaţia între imunitatea deputatului şi existenţa unei hotărâri irevocabile de condamnare”.

Potrivit CC, proiectul de revizuire a Constituţiei nu poate fi prezentat Parlamentului pentru adoptare, însă acest fapt nu împiedică depunerea ulterioară a proiectului, după înlăturarea deficienţelor semnalate. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.