Procesul a început cu o cerere de recuzare din partea lui Năstase pentru şase magistraţi din completul de judecată.

Andrei Năstase a dat vot de neîncredere pentru judecătorii Ion Druţă, Oleg Sternioală, Galina Stratulat, Valentina Clevadî, Tatiana Vieru şi Ala Cobăneanu. Avocatul a motivat decizia prin faptul că magistraţii vizaţi ar fost implicaţi în scheme frauduloase.

Examinarea cererii de recuzare va avea loc săptămâna viitoare, întrucât Năstase a solicitat amânarea şedinţei pentru a prezenta în scris argumentele sale. Avocatul mai spune că şi Mihai Poalelungi ar fi trebuit să fie prezent la şedinţa de judecată.

Mihai Poalelungi nu a fost de găsit pentru a comenta acuzaţiile.

Amintim că, acum o lună, CSM a votat pentru realegerea sa la şefia CSJ. Un singur membru al Consiliului s-a opus acestei numiri. Este vorba despre Tatiana Răducanu, care consideră că o parte dintre eşecurile înregistrate de CSJ urmează a fi puse pe seama preşedintelui instituţiei. De menţionat că înaintarea lui Mihai Poalelungi a avut loc pe fundalul unui protest la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile şi ai unor partide extraparlamentare, care au încercat să împiedice promovarea judecătorului despre care spun că ar fi un candidat compromis şi loial oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Precizăm că Mihai Poalelungi a fost numit în fruntea Curţii Supreme de Justiţie în 2012, când şi-a lăsat funcţia de magistrat CEDO, unde avea un salariu de aproape 18 mii de euro pe lună şi a acceptat să revină în ţară, pentru un venit de aproximativ 10 mii de lei.