Proiectul Legii cu privire la reorganizarea sistemului instanţelor judecătoreşti a fost adoptat astăzi în prima lectură de Parlament.

Documentul propune reducerea numărului de instanţe, dar nu vizează curţile de apel. Potrivit ministrului Justiţiei, documentul va permite calificarea judecătorilor specializaţi pe domenii înguste.

„Acum este o problemă, deoarece un judecător poate începe ziua de lucru cu un dosar penal, apoi la amiază să aibă un dosar civil, iar spre seară un dosar din contenciosul administrativ. Acest proiect nu permite să reducem numărul de judecători. Dacă vom dori să păstrăm aceste judecătorii pe alocuri ar trebui să majorăm de patru ori numărul de judecători, aceasta înseamnă şi majorarea numărului de asistenţi, ceea ce va duce la creşterea cheltuielilor”, a declarat ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.

Proiectul de lege prevede că noile judecătorii urmează să înceapă a activa din ianuarie 2017, însă comasarea altor judecătorii la cele noi create va avea loc într-o perioadă de 10 ani. 

Deputaţii socialişti, comunişti şi liberal-democraţi au cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi şi amânarea adoptării lui pe motiv că nu este definitivat şi că nu reprezintă o reformă reală a sistemului judecătoresc.

Cu toate acestea proiectul a fost promovat cu votul a 53 de parlamentari.