În noiembrie 2014, avocatul Andrei Năstase a dezvăluit, în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV, că Marian Lupu şi Andrian Candu ar fi participat la tranzacţia prin care controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc a vândut acţiunile de la Banca de Economii, VictoriaBank şi ASITO, în posesia cărora cel din urmă ar fi intrat în mod fraudulos după organizarea atacurilor raider din 2010 şi 2011. La Curtea de Justiţie din Amsterdam se află un set de probe care ar demonstra implicarea lui Lupu. Acesta, însă, a negat declaraţiile făcute de Năstase. Mai mult, peste două luni, Marian Lupu l-a acţionat în judecată, cerându-i să dezmintă nu doar acuzaţiile ce-l vizează pe el, dar şi pe cele lansate la adresa colegul său de partid, Vladimir Plahotniuc. În acest sens, Andrei Năstase şi avocatul Jurnal TV au depus un demers prin care au cerut încetarea procesului de judecată, întrucât au fost aduse probe care confirmă implicarea celor trei în atacurile raider, în urma cărora au fost deposedaţi de acţiuni oamenii de afaceri Victor şi Viorel Ţopa. Instanţa de judecată însă a respins cererea.

Andrei Năstase spune că nu este de acord cu decizia emisă de instanţa de judecată.

„În această şedinţă printr-un abuz şi agramaţie fără precedent, instanţa de judecată a protejat agramaţia juridică a celui care a fost şi Preşedinte de Parlament şi Preşedinte Interimar al ţării. Justiţia moldovenească este putredă şi slujeşte regimului oligarhic, iar şansa de eliberare din captivitate şi asanare depide devoinţa politică, actuala clasă politică nu are”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Marian Lupu, Vladimir Plahotniuc şi Andrian Candu nu au răspuns la telefon pentru comentarii.

Amintim că pe 21 noiembrie 2014, Curtea de Justiţie din Amsterdam a pus sechestru pe conturile companiei OTIV Prime Holding B.V. din Olanda, care aparţine prim-vicepreşedintelui PD, oligarhului Vladimir Plahotniuc. În total, sub sechestru au fost puse active în valoare de 90 de milioane de euro. Justiţia olandeză a luat decizia în baza mai multor documente prezentate în cadrul unui proces ce vizează atacurile raider din anii 2010 şi 2011 asupra Victoriabank, Banca de Economii şi ASITO. Avocatul Andrei Năstase afirmă că documentele care sunt examinate în prezent de justiţia olandeză demonstrează clar că atacurile raider, în urma cărora au fost deposedaţi de acţiuni oamenii de afaceri Victor şi Viorel Ţopa, au fost regizate de prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, iar ulterior, vândute cu participarea lui Andrian Candu şi Marian Lupu.

Precizăm că anterior şi Înalta Curte de Justiţie de la Londra a deconspirat o serie de documente de la mai multe companii din Anglia şi Scoţia, care demonstrează că Plahotniuc a fost beneficiarul atacurilor raider din vara anului 2011, când, în urma unor decizii judecătoreşti ilegale, mai multe pachete de acţiuni ale Băncii de Economii, Moldova Agroindbank, Victoriabank şi ale societăţii de asigurări ASITO au ajuns, în mod fraudulos, în posesia unor companii off-shore.