Poalelungi a obţinut primul mandat la şefia Curţii Supreme de Justiţie în 2012. Pe durata mandatului, numele său a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice. Fostul deputat PLDM Ion Butmalai declara cu trei ani în urmă, cu referire la informaţii oferite de SIS, că Mihai Poalelungi a participat în 2012 la elaborarea schemei de legalizare a atacului asupra BEM.

Judecătorul a negat orice implicare. Ce-i drept, iniţial, a declarat că nu s-ar fi aflat în ţară în ziua în care potrivit lui Butmalai, a fost pus la cale planul, iar ulterior şi-a schimbat declaraţiile după ce a fost contrazis de Poliţia de Frontieră.

În timp ce reprezentanţii societăţii civile au cerut ca deliberările membrilor CSM să fie publice, decizia a fost luată în secret. În context, societatea civilă a menţionat că realegerea lui Poalelungi a fost făcută pe ascuns.

„Micu şi membrii CSM au intrat în deliberări fără reprezentanţii membrilor societăţii şi ai Forumului Civic”, a menţionat analistul politic Alexei Tulbure. 

„Facem apel către societate să organizam încă un Forum. Dreptul la revoltă este scris în rezoluţia noastră şi acest drept va fi implementat de popor. Nu putem admite ca un proxenet să ne conducă”, a menţionat Andrei Năstase, liderul Platformei DA.

Amintim că zeci de oameni au protestat faţă de realegerea lui Mihai Poalelungi la şefia CSJ, invocând suspiciuni de corupţie.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.