Mai multe ONG-uri de profil au semnat un apel în care susţin că la adoptarea hotărârilor CSM din data respectivă nu au fost respectate principiile meritocraţiei şi integrităţii.

Semnatarii apelului îşi exprimă nedumerirea cu privire la modalitatea desfăşurării a trei concursuri organizate de Consiliu, afirmând că instituţia nu propune spre numire şi promovare cei mai buni candidaţi.

Experţii sunt nedumeriţi că la concursul pentru suplinirea funcţiei vacante de vicepreşedinte al CSJ nu a fost promovată Tatiana Răducanu, unicul candidat într-un concurs care a fost anunţat de trei ori, iar experienţa ei profesională este vastă şi notorie. Mai mult, în acest caz nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea hotărârii (şapte), iar doi membri ai CSM nu au participat la vot din motive obiective.

La concursul pentru suplinirea funcţiei vacante de judecător al CSJ au participat şase candidaţi. CSM a decis să propună Parlamentului Republicii Moldova numirea în funcţia de judecător la CSJ a Marianei Pitic, judecător la Judecătoria Centru.

„CSM a selectat şi propus spre promovare la CSJ un judecător care nu a acumulat cel mai înalt punctaj la Colegiul de selecţie şi cariera judecătorilor şi care avea cea mai mică experienţă în funcţia de judecător dintre toţi candidaţii”, spun experţii.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, CSM a decis să o propună repetat în funcţia de magistrat la Judecătoria Centru, Chişinău, pe Lucia Bagrin, dar şi pe Serghei Gubenco în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Comrat pe un termen de 4 ani. Asta deşi anterior şeful statului a refuzat numirea celor doi, invocând existenţa unor elemente ale factorilor de risc şi necorespunderii unor criterii obligatorii pentru accederea în funcţia de judecător.

„În aceste circumstanţe, CSM urmează să explice în hotărârile sale dacă motivele indicate anterior de Preşedintele Republicii Moldova în privinţa acestor doi candidaţi au dispărut sau nu s-au adeverit şi să explice orice alte numiri repetate a unor candidaţi care anterior au fost respinşi de Preşedinte pe motiv de lipsă de integritate. Altfel, se creează impresia că CSM doreşte să numească în funcţii de judecători şi să promoveze în funcţii persoane în privinţa cărora există diverse suspiciuni de integritate, ceea ce ştirbeşte din autoritatea şi capacitatea CSM de a promova un corp de judecători integri şi independenţi”, se arată în apel.

Reprezentanţii societăţii civile îndeamnă CSM să revină la chestiunea ce ţine de ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al CSJ şi să indice criteriile în baza cărora a decis promovarea anumitor judecători. Parlamentului i se cere să verifice dacă candidatul propus de CSM pentru numirea în funcţia de judecător la CSJ corespunde criteriilor de integritate. Preşedintelui i se solicită să verifice informaţiile despre candidaţii la funcţia de judecător sau funcţii administrative în cadrul instanţelor de judecată şi să-i numească în funcţie doar pe cei cu reputaţie ireproşabilă.

Printre organizaţiile semnatare se regăsesc Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Asociaţia „Promo-LEX”, Transparency International Moldova, Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Asociaţia Presei Independente, Institutul de Politici Publice şi altele.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.