„Având în vedere situaţia social-economică din Republica Moldova, îndemnăm cu această ocazie autorităţile moldoveneşti să gestioneze resursele cu diligenţă, în interesul tuturor cetăţenilor din Republica Moldova. Reforma organelor procuraturii precum şi lupta împotriva corupţiei din cadrul sistemului judiciar ar trebui să fie abordate într-un mod prioritar”, se spune în concluziile Consiliului privind Republica Moldova din 15 februarie 2016”, se arată în mesajul Delegaţiei UE la Chişinău.

Reprezentanţii Delegaţiei UE spun că asistenţa financiară acordată de UE are drept scop promovarea reformelor sectoriale în mai multe domenii prioritare, însă din motiv că nu au fost înregistrate progrese suficiente în reformarea Procuraturii, sprijinul financiar a fost blocat.

„Asistenţa financiară acordată de UE are drept scop promovarea reformelor sectoriale în mai multe domenii prioritare cu obiective specifice în contextul reformelor politicilor. Până în prezent, UE a debursat două tranşe din cadrul Programului de Suport Bugetar pentru Justiţie. Ca urmare a progresului nesatisfăcător din domeniul reformei sectorului justiţiei şi suspendării temporare a plăţilor de suport bugetar pentru Moldova (după cum a fost anunţat de către Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova în data de 8 iulie 2015) din luna august a anului 2014, nu au avut loc debursări pentru suportul bugetar pentru sectorul justiţiei. Unul dintre motivele pentru care întreaga sumă a Programului de Suport Bugetar pentru Justiţie nu a fost transferată Republicii Moldova a fost faptul că nu au fost înregistrate progrese suficiente în ceea ce priveşte reformarea Procuraturii. Transparenţa bugetară şi buna gestionare a finanţelor publice reprezintă precondiţii esenţiale ale acordării suportului bugetar de către UE, iar resursele bugetare, care sunt limitate, trebuie să fie alocate în mod responsabil de către Ministerul Finanţelor”, precizează Delegaţia.

Precizăm că achiziţia maşinilor de lux pentru procurori a avut loc în contextul în care, tot în 2015, guvernul s-a văzut nevoit să renunţe la o serie de proiecte de investiţie, pentru a-şi putea onora obligaţiile de plată a pensiilor şi salariilor, iar asta pentru că partenerii de dezvoltare şi-au întrerupt proiectele de finanţare a RM, din cauza nerespectării angajamentelor asumate de ţara noastră, inclusiv la capitolul reforma justiţiei din care face parte şi reforma PG. 

La sfârşitul anului trecut, Procuratura Generală a cumpărat şi computere pentru procurori, în valoare de 4,5 milioane de lei, dar şi 2000 de scaune de birou în valoare de jumătate de milion. Potrivit Serviciului de presă al instituţiei, toate achiziţiile făcute în 2015 au fost finanţate din bugetul Republicii Moldova şi din banii oferiţi de Uniunea Europeană pentru reforma justiţiei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.