Potrivit preşedintelui CNI, în ultimii trei ani de activitate, Comisia a trimis către instituţiile de drept circa 300 de acte de verificare a averii. Deşi acestea înregistrau încălcări, doar două cazuri au ajuns în instanţa de judecată. „Odată ce vrem o situaţie reală de verificare a averilor, trebuie, în primul rând, să ajustăm legea. Noi am sesizat problema că legislaţia este lacunară şi nu avem sorţi de izbândă sub aspectul eficienţei”, a menţionat preşedintele Comisiei.

Preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a menţionat că jurnaliştii fac multe investigaţii referitor la veridicitatea declaraţiilor pe venit ale judecătorilor, însă instituţiile de drept nu reacţionează la aceste materiale. „Dacă urmăriţi declaraţiile judecătorilor, o să vedeţi că cei mai mulţi dintre ei declară case şi apartamente de 10 mii de lei, maşini de 5 mii de lei. Eu înţeleg de ce preţurile sunt diminuate, pentru că ei au salarii mici şi aceste averi trebuie să încapă în veniturile lor oficiale. Dacă ei ne mint în felul acesta, cum fac ei justiţie?”, a menţionat Cornelia Cozonac.

Potrivit directorului executiv al API, Petru Macovei, foarte multă lume se plânge de faptul că investigaţiile jurnalistice care îi vizează deseori pe angajaţii din sistemul judiciar nu întotdeauna sunt bine documentate. „În acelaşi timp, vrem să vedem dacă acele investigaţii care sunt bine scrise, bine documentate, care dovedesc faptul tăinuirii averii şi a intereselor personale, inclusiv a magistraţilor, au o finalitate”, a menţionat Petru Macovei.

Experta Tatiana Puiu a afirmat că Asociaţia Obştească „Juriştii pentru Drepturile Omului” studiază declaraţiile pe venit ale magistraţilor. „Sunt judecători care au declarat că au cumpărat imobile al căror preţ depăşeşte cu mult veniturile. Aşteptăm ca CNI să verifice toţi judecătorii care trezesc suspiciuni. Ne-am dori ca nu doar jurnaliştii şi ONG-urile să arate publicului despre ilegalităţile care se comit, dar şi instituţiile abilitate”, a menţionat Tatiana Puiu.

Dezbaterile au fost organizate în cadrul proiectului „Monitorizarea persoanelor cu funcţii publice şi a candidaţilor la alegerile locale 2015 prin intermediul platformei on-line moldovacurata.md”, implementat de API.