Reclamantul a rămas în arest preventiv până în iulie 2010, când administraţia de la Tiraspol l-a condamnat la şapte ani de închisoare cu suspendare pentru o presupusă fraudă. Ulterior, el a părăsit Moldova şi a solicitat azil politic în Elveţia. Înalta Curte de la Strasbourg a decis cu 16 voturi „pentru” şi unul „împotrivă” că Rusia este responsabilă de violarea dreptului la libertate şi siguranţă în acest caz. Totul, în urma unor probe care demonstrează că Moscova controlează regiunea transnistreană.

„Federaţia Rusă se poate face responsabilă de încălcarea drepturilor omului tocmai din simplul fapt că ignoră apelurile, ignoră demersurile şi plângerile locuitorilor din stânga Nistrului şi continuă să finanţeze regimul de acolo fără a impune anumite condiţii privind respectarea anumitor standarde care ar garanta drepturile şi libertăţile fundamentale”, a declarat preşedintele Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole.

Rusia a fost obligată să-i achite victimei 29 de mii de euro. Amintim că această ţară a mai fost condamnată la CEDO în 2012, când a fost obligată să achite peste un milion de euro pentru încălcarea dreptului la educaţie în cazul şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Moscova refuză însă să se conformeze acestei decizii.