„Proiectul de lege spune că procurorii trebuie să fie dotaţi corespunzător, trebuie să existe capacităţi corespunzătoare şi, bugetul dacă permite aceste lucruri, trebuie să se realizeze”, susţine procurorul general.

Proiectul de lege la care s-a referit Corneliu Gurin prevede, într-adevăr, că procurorii trebuie să activeze în condiţii adecvate şi, implicit, să fie asiguraţi cu mijloace de transport auto de serviciu. Documentul nu stipulează însă că autoturismele trebuie să fie de categorie lux, aşa cum este, de altfel, maşina procurorului general, care în 2014 s-a pricopsit cu un BMW în valoare de aproximativ 700 de mii de lei. 

„Pot să vă confirm public: într-adevăr, anul trecut, în conformitate cu resursele bugetare care au fost alocate, cu planul de finanţare, din contul mijloacelor care au fost alocate inclusiv pentru liberalizarea regimului de vize, adică pentru matricea de politici, Procuratura Generală a achiziţionat 13 automobile. De asemenea, 10 automobile au fost achiziţionate în anul 2014. 8, 10 sau 11 automobile au fost achiziţionate în anul 2013. Au mai fost achiziţionate calculatoare, diferite sisteme informatice, scaune şi multe-multe altele. 

În anul 2014, din resursele alocate pentru dezvoltarea capacităţilor instituţionale, au fost schimbate câteva automobile de la Procuratura Generală şi automobilul cu care circulă Procurorul General - un BMW care a fost achiziţionat la acea perioadă, incluzând taxele, cu vreo 30 şi ceva de mii de euro, dacă nu-mi scapă memoria”, a mai spus Gurin.

Asta după ce Ziarul Naţional a scris anterior că Procuratura Generală a cumpărat zece automobile marca Skoda Octavia pentru procurori şi trei maşini Skoda Superb pentru adjuncţii procurorului general Eduard Harunjen, Igor Serbinov şi Iurii Garaba, în valoare totală de aproximativ cinci milioane de lei. Corneliu Gurin susţine însă că jurnaliştii de la această publicaţie au exagerat atunci când au făcut estimările, dar nu a precizat cât au costat în realitate cele 13 automobile. 

Achiziţia maşinilor de lux pentru procurori a avut loc în contextul în care, tot în 2015, Guvernul s-a văzut nevoit să renunţe la o serie de proiecte de investiţie, pentru a-şi putea onora obligaţiile de plată a pensiilor şi salariilor, iar asta pentru că partenerii de dezvoltare şi-au întrerupt proiectele de finanţare a RM, din cauza nerespectării angajamentelor asumate de ţara noastră, inclusiv la capitolul reforma justiţiei din care face parte şi reforma PG. 

La sfârşitul anului trecut, Procuratura Generală a cumpărat şi computere pentru procurori, în valoare de 4,5 milioane de lei, dar şi 2000 de scaune de birou în valoare de jumătate de milion. Potrivit Serviciului de presă al instituţiei, toate achiziţiile făcute în 2015 au fost finanţate din bugetul Republicii Moldova şi din banii oferiţi de Uniunea Europeană pentru reforma justiţiei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.