Procesul are loc la CSJ şi a demarat cu înaintarea unei cereri de recuzare din partea avocaţilor Domnicăi Manole faţă de patru magistraţi din complet. 

Judecătoarea Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole s-a adresat la CSJ întrucât pune la îndoială corectitudinea organizării concursului pentru ocuparea fotoliului de magistrat al Curţii Supreme, în urma căruia din şase candidaţi a fost selectată Mariana Pitic, o judecătoare care a fost recunoscută anterior vinovată de încălcarea normelor Codului de etică şi care în ultimii trei ani nu a avut dosare în examinare.

Cererea de chemare în judecată în privinţa Consiliului Superior al Magistraturii a fost acceptată, iar reclamanta este reprezentată de către doi avocaţi.

Un complet special care va examina cererea de recuzare urmează să fie format săptămâna viitoare. Cât priveşte motivele acestui demers: Reprezentantul CSM în instanţă a refuzat să se expună pe marginea demersului reclamantei, iar preşedintele Consiliului, Victor Micu, nu a răspuns la telefon pentru a se expune pe marginea acţiunii intentate de Domnica Manole.

De menţionat că judecătorii recuzaţi au intrat şi anterior în atenţia opiniei publice prin prisma deciziilor luate. De exemplu, Ion Druţă şi Valentina Clevadî sunt cei care au dispus plata din bugetul de stat a unei datorii private de peste patru milioane de lei în cunoscutul dosar "Aroma Floris", cerere declarată ulterior "inadmisibilă" de către CEDO.

Amintim că acum trei săptămâni CSM a votat pentru promovarea Marianei Pitic la Curtea Supremă de Justiţie. În concurs au participat şase persoane. Dintre toţi, Domnica Manole a avut cel mai mare punctaj de evaluare, având o experienţă în domeniu de 25 de ani.

CSM a votat pentru candidatura Marianei Pitic chiar dacă în trecut ea nu a declarat un conflict de interese şi chiar dacă, în şedinţa de examinare a candidaturii sale, judecătoarea a încercat să ascundă acest detaliu.

Spre deosebire de ceilalţi contracandidaţi, unii dintre care au şi peste 20 de ani de experienţă, Mariana Pitic este un magistrat care se află în sistem de 12 ani, dar care în ultimii trei ani nu şi-a exercitat funcţia întrucât a avut activităţi didactice şi administrative, fiind detaşată la Institutul Naţional al Justiţiei. În septembrie 2015 i-a expirat termenul de detaşare, însă de atunci şi până în prezent, pe durata a patru luni, Mariana Pitic nu a revenit la activitatea de judecător întrucât a solicitat concediu din cont propriu.

În declaraţia de avere, judecătoarea a indicat un automobil BMW X5, care ar fi avariat şi ar costa zece mii de lei, omiţând însă să menţioneze maşina de lux Porsche, pe care o conduce, dar despre care a refuzat să vorbească.

Alegerea Marianei Pitic a stârnit şi îngrijorarea mai multor ONG-uri, care au semnat un apel în care şi-au exprimat nedumerirea faţă de decizia CSM.