Programul a fost implementat cu scopul de a preveni implicarea factorului uman în procesul de distribuire a dosarelor în instanţele judecătoreşti şi de a eficientiza activitatea acestora.

În urma analizării datelor activităţilor arhivei s-a stabilit însă că opţiunea funcţională care permite crearea blocărilor judecătorilor este folosită des în scopul de a bloca masiv o parte din judecători pe o perioadă de timp scurtă (1-5 ore), fapt ce duce la excluderea masivă a unor judecători de la repartizarea aleatorie a dosarelor, ulterior (peste 1-5 ore) blocările create pentru o perioadă de timp sunt şterse.

În total, au fost înregistrate 2763 de cazuri de blocare a judecătorilor în PIGD, în perioada 2014 – 2015, în cadrul instanţelor de judecată.

Cele mai dese cazuri de blocare a judecătorilor sunt întâlnite în cadrul judecătoriilor din mun. Chişinău: Judecătoria Centru – 640 de cazuri (24%), Judecătoria Buiucani – 391 de cazuri (14%), Judecătoria Râşcani – 306 cazuri (11%). Blocările frecvente ale judecătorilor în aceste trei judecătorii constituie 50% din totalul blocărilor înregistrate pe ţară şi sunt de 3-6 ori mai multe decât în alte judecătorii, fapt ce denotă o situaţie de abuzare de opţiunea tehnică dată, se arată în studiu.

Totodată, s-a stabilit că la repartizarea unor dosare, sunt declaraţi incompatibili un număr mare (4 – 17 persoane) din judecători, fapt ce creează riscul ca un anumit dosar să fie direcţionat intenţionat spre un anumit judecător.

Programul PIGD dispune şi de funcţia „Repartizarea repetată” a dosarelor. Studiul a constatat că la nivel naţional în perioada de referinţă (2014 - 2015: 9 luni) au fost repartizate repetat circa 13849 de dosare.

Ponderea cea mai mare a dosarelor repartizate multiplu este înregistrată în cadrul Curţii de Apel Chişinău – 12,5% (1735), Judecătoria Centru – 8,3%; Judecătoria Bălţi – 6,5%. La fel, au fost identificate dosare repartizate de la 3 până la 17 ori, fapt ce creează riscul abuzării de această funcţie.

Utilizarea funcţiei repartizării repetate a dosarului oferă posibilitatea tehnică de direcţionare spre examinare a dosarului către un anumit judecător. Metoda dată este frecvent utilizată în judecătoriile cu un număr redus de judecători, unde în urma repartizării dosarului, judecătorul selectat de sistemul PIGD depune cererea de abţinere care este admisă şi ulterior dosarul este repartizat repetat după aceeaşi modalitate, până când este repartizat judecătorului necesar. Astfel, un dosar poate fi repartizat de mai multe ori şi poate să fie distribuit tuturor judecătorilor din instituţie, până a ajunge la judecătorul necesar. 

Fraudele au fost posibile şi prin redactarea datelor angajaţilor instanţei. Astfel, s-au stabilit cazuri când sunt şterse sau redactate frecvent datele angajaţilor, în anumite intervale de timp, fapt ce duce la apariţia riscului de excludere de la procesul de repartizare a unor judecători pe o anumită perioadă de timp, în urma ştergerii funcţiei în dreptul unui nume de judecător în PIGD.

Volumul cel mai mare de redactări a datelor angajaţilor a fost înregistrat, în perioada 2014-2015 la CSJ – 1529 de redactări în perioada de referinţă, urmată de Curtea de Apel Bălţi - 1283 de redactări. 

Precizăm că banii pentru implementarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor au fost donaţi de Guvernul Statelor Unite. În cadrul Programul USAID de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept, din 2009 până în prezent SUA au donat 10 milioane de dolari, bani care au fost folosiţi şi pentru achiziţionarea echipamentului tehnic. 

Avocatul Andrei Năstase afirmă că cetăţenii americani ar trebui să ştie unde sunt irosiţi banii lor şi a făcut un apel către ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit.

„Domnule Ambasador James Pettit, distribuirea aleatorie a dosarelor în R. Moldova e un mit. Şi contribuabilul american trebuie să o cunoască. Cetăţenii moldoveni o simt din plin. Mii de manipulări în perioade scurte de timp”, a comentat Andrei Năstase.

„Aparent, Poalelungi nu ar avea nimic cu asta. Nici Sternioală. Nici Pleşca. Nici Melniciuc. Nici Ţurcanu. Şi totuşi, câte destine au fost calicite în consecinţă... Câte familii au fost nenorocite... Câte Mame au fost înmormântate prin skype”, a adăugat avocatul.

Andrei Năstase este cunoscut drept avocat al mai multor victime ale regimurilor Voronin şi Plahotniuc - beneficiar al atacurilor raider şi comanditar al condamnărilor la comandă, inclusiv a lui Victor Ţopa şi Viorel Ţopa.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.