Potrivit expertei Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Mariana Kalughin, la şefia Procuraturii Generale trebuie să se afle o persoană cu mai mult caracter, specificând că Eduard Harunjen nu este deloc persoana potrivită. „Am sperat să nu fie Harunjen pentru că nu este tocmai persoana potrivită. Procurorul general este important în sistem. Mi-am dorit ca să fie o persoană cu mai mult caracter. Harunjen nu a fost niciodată pe potrivă cu reacţiile venite, pentru mine asta este o problemă. El nu este credibil”, a menţionat experta.

Cât despre averea procurorului general, Mariana Kalughin declară că niciun procuror sau magistrat nu poate să construiască o casă ca a lui Harunjen cu un salariu din Republica Moldova: „Nu este casa din salariu şi nici cu banii din RM. Omul când spune că m-a ajutat mama, tata, dar el a construi-o pe la 30 de ani, este o diferenţă şi aici apar întrebările şi dacă el poate demonstra, nicio problemă”, a spus Kalughin.

Totodată, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, susţine că Harunjen nu putea să-şi construiască o asemenea locuinţă din salariul de procuror. Juristul l-a criticat şi pe Nicolae Timofti, afirmând că preşedintele ţării trebuia să verifice informaţia despre Harunjen apărută în presă.

„Timofti avea la discreţie trei săptămâni pentru a verifica informaţia despre procuror. În cazul magistraţilor, Timofti făcea acest lucru, în cazul procurorului general nu a făcut-o. În presă a apărut informaţia despre casa luxoasă a lui Harunjen, iar cu salariul de procuror, cu siguranţă că nu a putut să ridice acest imobil. Poate şi este cu bani legali, dar trebuie verificat cu ce bani s-a făcut”, a punctat Gribincea.

Actuala guvernare face haz pe seama cetăţenilor, iar tot ce se întâmplă în societate e o adevărată minciună, susţine fostul procuror al municipiului Chişinău, Ivan Diacov.

Potrivit fostului procuror-şef al municipiului Chişinău, faptul că Harunjen a spus în faţa comisiei că va scoate în curând mai multe dosare cu rezonanţă va genera un pericol mare. „Trăim într-o minciună totală şi ipocrizie. Sunt foarte nemulţumit că puterea ne are de proşti. Ne place sau nu, Harunjen este procuror general. El, în faţa comisiei, a spus că se angajează să dea mai multe dosare în timpul apropiat cu rezonanţă. Cui a dat el angajament? Harunjen din care parte a societăţii va scoate dosare cu rezonanţă? Aici este pericol mare”, a conchis Ivan Diacov.