La şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, demisiile celor 13 judecători au fost aprobate fără mari dezbateri. Colega membrilor CSM, judecătoarea Curţii de Apel Bălţi Vera Toma, nu şi-a explicat demersul şi nici nu a răspuns la telefon pentru detalii. Potrivit procedurii, demisia acesteia urmează să fie aprobată şi de către şeful statului.

Tot de la Curtea de Apel Bălţi a plecat Ana Albu. Iar cereri de demisie din funcţia de magistrat al Curţii Supreme de Justiţie au scris Iuliana Oprea şi Valentina Clevadî. Numele celei din urmă este cunoscut prin prisma dosarelor de prejudiciere a bugetului de stat. Demersurile urmează să fie aprobate şi de Parlament, instituţie ce a votat pentru numirea lor în funcţie.

Au mai plecat din sistem Grigore Şişcanu de la Judecătoria Nisporeni, Dumitru Mîrzenco de la Judecătoria Străşeni, dar şi Serghei Procopciuc de la Judecătoria Orhei. Procopciuc, alături de Vasi­le Negru­ţă şi Viori­ca Seve­rin, l-au achitat pe depu­ta­tul Partidului Democrat Con­stan­tin Ţuţu în dosa­rul penal des­chis după omo­rul lui Ale­xei Veret­co în cur­tea unui res­ta­u­rant din Codrii Orhe­iu­lui.

Au demisionat şi Ludmila Cernei de la Judecătoria sectorului Ciocana al capitalei, dar şi cinci magistraţi de la Curtea de Apel Chişinău. Este vorba despre Borislav Babenco, Evgheni Sanduţa, Vladimir Braşoveanu, Victor Pruteanu şi Nichifor Corochii.

Numele lui Sanduţa a figurat în mai multe scandaluri mediatice. El este judecătorul despre care publicaţia „Ziarul de Gardă” a scris că, la sfârşitul anului trecut, a condamnat doi soţi la cinci ani de închi­soare cu sus­pen­dare pen­tru că ar fi sus­tras trei pepeni verzi de la un vân­ză­tor de pe tra­seul Chişinău-Criuleni. Asta chiar dacă tână­rul care cu adevărat a comis furtul şi-a recu­nos­cut vina şi a decla­rat că cei doi soţi n-au fost impli­caţi, iar par­tea vătă­mată şi-a retras orice pre­tenţie.

Victor Pruteanu este unul din judecătorii din completul care a decis în 2014 ca formaţiunea politică „Partidul Nostru” să fie exclusă din cursa electorală pentru parlamentare.

Şi fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii Nichifor Corochii a ajuns în atenţia opiniei publice din cauza scandalurilor în care a fost implicat. Corochii este unul dintre judecătorii din completul care a menţinut decizia primei instanţe, prin care fostul premier Vladimir Filat a fost condamnat la nouă ani de puşcărie.

Oficial, cei 13 magistraţi nu indică motivul demisionării. Neoficial însă, ei pleacă din cauza proiectului de lege privind reformarea sistemului de pensii, ce prevede şi modificarea formulei de calculare a acestor indemnizaţii din anul 2017. Astfel, pensiile nu vor mai constitui 55 - 80 la sută din salariul judecătorului, ci aproximativ 30 - 50 la sută. Mai mult, judecătorii sunt lipsiţi de alocaţia unică de concediere. 

Menţionăm că, de la începutul anului şi până în prezent, din sistem au plecat 42 de judecători. Săptămâna trecută a demisionat şi membrul CSM Tatiana Răducanu. Cele două fotolii vacante în Consiliu urmează să fie ocupate de către membrii supleanţi: controversatul Ion Druţă şi Nina Cernat. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.