Grigore Petrenco şi-a motivat cererea de recuzare prin faptul că judecători precum Oleg Sternioală, Ion Druţă, dar şi Iulia Sîrcu au luat decizii controversate în mai multe dosare prin care Republica Moldova a avut de pierdut milioane de lei la CEDO. Totodată, Petrenco s-a referit şi la judecătoarea Valentina Clevadî, despre care spune că aceasta ar avea motiv pentru a nu fi obiectivă.

Dosarul urmează să revină la completul iniţial şi să fie numită şedinţa în care va fi examinat. Şeful Secretariatului Curtii Supreme de Justiţie a declarat că instituţia nu comentează acuzaţiile, iar procurorul general, Eduard Harunjen, a declarat anterior că nu a discutat niciodată cu oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Amintim că Nicolae Timofti a semnat decretul de numire a lui Eduard Harunjen la nici 24 de ore de la finalizarea concursului pentru şefia Procuraturii Generale. Mandatul lui Eduard Harunjen va fi unic, pe o perioadă de şapte ani. De-a lungul carierei sale, numele său a fost implicat în scandaluri mediatice.

Mai mulţi deputaţi, experţi independenţi şi politicieni din partidele antioligarhice au declarat că numirea lui Harunjen a fost un scenariu pregătit din timp, concursul a fost mimat, iar şeful statului trebuia iniţial să verifice dacă au fost respectate toate regulile competiţiei.