Iurie Nicora este locotenent-colonel în rezervă. Bărbatul primeşte o pensie de dizabilitate şi are un apartament cu două camere în unul dintre cele două blocuri din sectorul Ciocana, construite cu bani împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pe care însă nu-l poate privatiza.

Refugiaţii spun că, deşi instanţele naţionale şi Curtea Europeană pentru Drepturile Omului le-au dat câştig de cauză, Guvernul continuă să se împotrivească. Asta chiar dacă executivul le-a promis anul trecut că le va soluţiona problema.

Ofiţerul de presă al Guvernului, Tatiana Cazacu, a refuzat să ofere o reacţie la telefon şi a cerut o solicitare oficială pentru a comenta subiectul.

Menţionăm că Primăria capitalei le-a repartizat refugiaţilor transnistreni şi foştilor combatanţi 160 de apartamente în două blocuri din sectorul Ciocana, construite cu bani împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. În 2010, Consiliul Municipal a decis că toţi îşi vor putea privatiza locuinţele abia după ce autorităţile vor rambursa creditul în valoare de 3,2 milioane de euro. Refugiaţii şi veteranii nu au fost de acord cu această decizie şi au atacat-o în instanţă, unde au obţinut câştig de cauză. Astfel, în 2014, Consiliul Municipal a dispus ca apartamentele să fie privatizate gratuit, dar oficiul teritorial al Cancelariei de Stat a contestat această hotărâre pe motiv că a fost încălcat un acord internaţional privind restituirea creditului bancar.