Decizia a fost luată astăzi de Curtea Supremă de Justiţie. Magistraţii cer Curţii Contituţionale să se pronunţe asupra legalităţii a două articole în baza cărora a fost iniţiată urmărirea penală.

Cei 15 foşti şi actuali judecători, precum şi trei executori judecătoreşti sunt acuzaţi de complicitate la spălări de bani şi pronunţarea cu bună ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave. Printre aceştia se numără Ghenadie Bîrnaz, Iurie Hârbu, Serghei Gubenco, Sergiu Lebediuc, Gheorghe Marchitan, Igor Vornicescu, Aurica Us, Gheorghe Gorun şi Garri Bivol.

În privinţa celui de-al 16-lea judecător, Victor Orândaş, şi a unui executor judecătoresc au fost emise ordonanţe de urmărire internaţională, întrucât în momentul percheziţiilor aceştia nu erau în ţară.

Numele tuturor persoanelor implicate sunt cunoscute de mai bine de trei ani, dar autorităţile nu au luat atitudine în tot acest timp. Avocaţii celor vizaţi spun că ei resping acuzaţiile. 

Amintim că liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a dezvăluit spălările de miliarde prin justiţia moldovenească încă în 2013. În 2014, Andrei Năstase a publicat un memoriu privind spălări de zeci de miliarde de dolari şi atacuri raider realizate prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova. Mai mult, liderul Platformei DA a cerut investigarea de urgenţă a faptelor de către instituţiile internaţionale abilitate şi sancţionarea judecătorilor, a capilor instituţiilor complicitare şi a celor în interesul cărora au fost săvârşite atacurile raider şi spălările de zeci de miliarde de dolari.