Este vorba despre decizia din 14 aprilie, privind obligarea Comisiei Electorale Centrale de a organiza referendumul de modificare a Constituţiei, proces iniţiat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr.

„Se încearcă a se clarifica dacă nu cumva autorul hotărârii mele este domnul Andrei Năstase. Vreau să vă zic că este o ordonanţă care este foarte criticabilă. Discutam acest lucru chiar cu oficialii europeni. Eu vreau să vă spun că ei au rămas foarte indignaţi deoarece public am declarat că eu sunt autorul acestei hotărâri. Nu este nimeni altcineva. Am declarat-o public la data de 14 aprilie în şedinţa judiciară, în prezenţa tuturor şi nimeni nu poate să îmi invoce mie alte încălcări. Este doar o metodă de a tergiversa, o metodă care este inventată de organul de urmărire penală, de a mă ţine în suspans, ceea ce contravine raportului final al ONU în cazul meu, în cazul Republicii Moldova, unde este scris în mod expres cazul judecătorului Domnicăi Manole că trezeşte o îngrijorare a comunităţii internaţionale şi se recomandă investigaţii prompte şi operative în privinţa acestui judecător”, a declarat Domnica Manole.

Precizăm că, săptămâna trecută, judecătoarea a prezentat Procuraturii Anticorupţie obiecţiile faţă de ordonanţa privind efectuarea unei expertize stilistico-lingvistice a deciziei sale.

Potrivit Domnicăi Manole, procurorii încearcă astfel să tergiverseze cazul. Mai mult, magistrata afirmă că procurorul de caz i-a prezentat rezultatele unei expertize informaţionale, care a demonstrat că nu există date suspecte în calculatorul de la serviciu, şi consideră că o nouă expertiză - cea stilistică - este neîntemeiată. Potrivit procedurii, în cel mult două săptămâni procurorul de caz urmează să spună dacă acceptă sau nu obiecţiile prezentate de către judecătoare.

Totodată, instituţia va trebui să decidă asupra cererii de recuzare depuse pe numele procurorului Eugeniu Rurac. El este cel care o acuză pe Domnica Manole că ar fi pronunţat cu bună-ştiinţă o decizie contrară legii. Învinuirea i-a fost prezentată oficial săptămâna trecută.

Amintim că, în luna mai, CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole. Hotărârea Consiliului a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău. Recent, şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului au dezbătut subiectul şi s-au arătat îngrijoraţi de acest caz. Anularea hotărârii CSM este discutată, în prezent, într-un proces la Curtea Supremă de Justiţie.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.