„Referitor la expertiza lui Peşte şi a sculelor sale ling-vistice de la procuraturi şi instanţe captive,vreau să le amintesc o chestie arhicunoscută a filosofului chinez Confucius: „Este greu să găseşti o pisică neagră într-o cameră întunecată, atunci când ea nu se află acolo”. Căutaţi, băieţi! O să găsiţi borta covrigului aşa cum aţi găsit şi miliardul pe care l-aţi furat!”, spune Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA spune că această nouă acţiune împotriva sa explică interceptările şi filajul la care a fost supus în ultima vreme.

„Acum înţeleg de ce atâtea interceptări de corespondenţă, de comunicări telefonice şi electronice. De ce atâta filaj. Şi totuşi, sunt onorat de asemenea acuzaţii „grave”. Nu am ascuns niciodată că împreună cu cei peste 400 000 de semnatari nedreptăţiţi de justiţia cu Poalelungi a lui Plahotniuc ne-am regăsit în textul Judecătoarei Manole, expus într-o hotărâre de judecată de la care ar trebui să se inspire întreg sistemul judecătoresc, putred de corupt. Şi nu-i nimic deosebit. Trebuie doar să aplici legea şi principiile de drept, fundamental fiind unul simplu de tot- unde-i lege, nu-i tocmeală”, mai zice liderul PPDA.

„Doar o minte bolnavă mă mai poate suspecta de o fărădelege, după ce mi-a întors şi pe faţă şi pe dos tot trecutul, fără să ajungă la rezultatul scontat de uzurpatorul a tot ce se poate uzurpa”, a conchis Andrei Năstase.

Reacţia vine după ce judecătoarea Domnica Manole a declarat astăzi că procurorii au dispus efectuarea expertizei stilistico-lingvistice a deciziei sale privind referendumul iniţiat de Platforma DA pentru a verifica dacă aceasta nu a fost scrisă de Andrei Năstase.

„Se încearcă a se clarifica dacă nu cumva autorul hotărârii mele este domnul Andrei Năstase. Vreau să vă zic că este o ordonanţă care este foarte criticabilă. Este doar o metodă de a tergiversa, o metodă care este inventată de organul de urmărire penală, de a mă ţine în suspans”, a declarat Domnica Manole.

Precizăm că, săptămâna trecută, judecătoarea a prezentat Procuraturii Anticorupţie obiecţiile faţă de ordonanţa privind efectuarea unei expertize stilistico-lingvistice a deciziei sale. Potrivit Domnicăi Manole, procurorii încearcă astfel să tergiverseze cazul. Mai mult, magistrata afirmă că procurorul de caz i-a prezentat rezultatele unei expertize informaţionale, care a demonstrat că nu există date suspecte în calculatorul de la serviciu, şi consideră că o nouă expertiză - cea stilistică - este neîntemeiată. Potrivit procedurii, în cel mult două săptămâni procurorul de caz urmează să spună dacă acceptă sau nu obiecţiile prezentate de către judecătoare.

Totodată, instituţia va trebui să decidă asupra cererii de recuzare depuse pe numele procurorului Eugeniu Rurac. El este cel care o acuză pe Domnica Manole că ar fi pronunţat cu bună-ştiinţă o decizie contrară legii. Învinuirea i-a fost prezentată oficial săptămâna trecută.

Amintim că, în luna mai, CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole. Hotărârea Consiliului a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău. Recent, şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului au dezbătut subiectul şi s-au arătat îngrijoraţi de acest caz. Anularea hotărârii CSM este discutată, în prezent, într-un proces la Curtea Supremă de Justiţie.