„Urmăresc cu interes fiecare ştire despre activitatea foştilor colegi şi rapoartele lor publice despre intensificarea luptei cu corupţia şi cu corupţii din Republica Moldova. Este impresionant. Aceste acţiuni ar fi chiar lăudabile, dacă am trăi într-un stat de drept. Să ne amintim cu cât tam-tam a fost reţinut şi arestat un grup de demnitari din cadrul Ministerului Sănătăţii, mai apoi un grup impunător de vameşi, 28 de inspectori de patrulare,16 judecători şi câţiva executori judecătoreşti. Şi iată a fost reţinută la pachet întreaga componenţă a punctului vamal Sculeni, mascaţii au inundat clădirea Guvernului, percheziţionând birourile ministerului Economiei”, a scris Ivan Diacov pe pagina sa de Facebook.

„Urmărind cum procurorii arestează oamenii la pachet, cu hurta, am mari suspiciuni că cineva care deţine o putere dumnezeiască în stat le garantează procurorilor inviolabilitatea pentru comiterea oricărei crime, dacă aceste crime sunt comise „în numele luptei cu corupţia”. Vor veni timpuri când alţi procurori îi vor aresta pe cei care i-au arestat pe Morei, Pântea. Întrebarea este dacă vor veni timpuri când vor fi arestaţi capii corupţiei din stat şi dacă vom construi cândva un stat de drept cu adevărat pe acest plai mioritic”, a adăugat fostul procuror.

Totodată, Ivan Diacov a menţionat: „Cineva chiar încearcă să ne convingă că guvernarea a început o luptă ireversibilă, fără compromise, cu corupţia, îndemnându-ne să aplaudăm. Şi mulţi aplaudă. Un sentiment sadic se cultivă în societate – se aşteaptă vociferarea a noi liste de corupţi”.

Mai mult, fostul procuror al capitalei consideră că toate dosarele în care sunt reţinute zeci de persoane publice nu au finalitate, iar unele cauze chiar sunt fraudate: „Aş vrea şi eu să aplaud, dar nu pot. De ce? Procurorii nu informează societatea despre rezultatul real al urmăririi penale pe aceste cazuri, despre examinarea dosarelor de către instanţa de judecată, nu raportează despre numărul persoanelor achitate, eliberate de răspunderea penală şi, ce este mai important, nu ne informează dacă careva dintre procurori poartă vreo răspundere pentru fraudarea anchetei şi încălcarea drepturilor omului. Pe vremurile când eu deveneam procuror era o lege nescrisă: mai bine două persoane vinovate să fie la libertate, decât o persoană nevinovată să se afle în puşcărie”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.