Procurorii susţin că au suficiente probe pentru a demonstra vinovăţia celor doi, dar nu spun de ce au reacţionat la mai bine de patru ani de la comiterea infracţiunii. Suspecţii declară că sunt nevinovaţi şi că au fost încătuşaţi la comanda secretarului general al Partidului Democrat, Constantin Botnari. Potrivit lor, reţinerea ar fi o formă de şantaj pentru a-l determina pe Vitalie Proca să nu dezvăluie anumite informaţii despre oligarhul Vladimir Plahotniuc, şeful lui Botnari. 

Fosta soţie şi cumnatul lui Vitalie Proca au fost reţinuţi acum două luni. Bărbatul a fost arestat pentru 30 de zile, iar femeia a fost eliberată pentru că are în grijă trei copii.

Mama celor doi acuzaţi, Venera Gasparean, spune că, în urma celor întâmplate, a pus totul cap la cap şi a ajuns la concluzia că reţinerea a avut loc la comanda omului de încredere al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

După reţinere, Constantin Botnari ar fi asigurat familia Gasparean că totul va fi bine, dar Vitalie Proca ar trebui să ofere ceva în schimbul eliberării fostei soţii şi a cumnatului său. Şi avocatul familiei declară că dosarul iniţiat este învăluit de mister.

Procurorul de caz respinge toate acuzaţiile. Constantin Botnari şi Vladimir Plahotniuc nu au răspuns la telefon pentru comentarii. Menţionăm că Vitalie Proca este supranumit asasin la comandă după ce a fost implicat în mai multe cazuri răsunătoare. În 2012, la Londra, el l-ar fi împuşcat pe bancherul rus Gherman Gorbunţov, care a supravieţuit atacului. Ulterior, Vitalie Proca ar fi tras zeci de focuri de armă în direcţia unui tânăr în cartierul Vitan din Bucureşti. Pentru această crimă, Proca a fost condamnat definitiv la 21 de ani de puşcărie. De după gratii, el a mărturisit că l-ar fi vizitat persoane influente din Moldova pentru o înţelegere, dar nu a spus clar ce i s-a cerut.

Dacă procurorii vor reuşi să demonstreze vina membrilor fostei familii a lui Vitalie Proca, ei riscă să stea după gratii până la 20 de ani.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.