La rândul său, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în custodia căruia s-a aflat Platon înainte să fie extrădat în Moldova, le-a declarat avocaţilor omului de afaceri că nu are nici o legătură cu extrădarea lui Veaceslav Platon.

În ciuda acestui fapt, şeful IGP Alexandru Pânzari declară că extrădarea lui Platon a avut loc în strictă conformitate cu normele şi procedurile internaţionale.

Anterior, Curtea de Apel de la Kiev a decis că extrădarea omului de afaceri Veaceslav Platon în Republica Moldova a fost ilegală.

Hotărârea instanţei din Ucraina declară nevalabilă decizia Judecătoriei raionului Pecersk din Kiev de pe 29 august curent. Astfel, magistraţii Curţii de Apel au anulat decizia Judecătoriei raionului Pecersk şi au indicat că aceasta trebuie să fie examinată repetat.

Anterior, Platon a declarat că a fost adus de la Kiev cu o cursă charter, iar mai târziu s-a aflat că businessmanul a fost transportat cu avionul Gulfstream G200 Galaxy, cu numărul de bord T7-PRM, care a aterizat la Chişinău pe 29 august, la ora 22:00. Ministerul de Interne al RM a precizat că această cursă a costat 1690 de dolari, deşi asemenea zboruri costă zeci de mii de euro.

Veaceslav Platon a fost extrădat pe 29 august, fiind cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt care a prejudiciat Banca de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Procurorii mai spun că banii obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite în băncile din Republica Moldova.

Anterior, Platon a respins acuzaţiile şi a declarat că dosarul penal a fost deschis la comanda oligarhului Vladimir Plahotniuc.