Raportorul a anunţat despre cele două demersuri în debutul şedinţei. În sală au putut fi observaţi şi reprezentanţi ai Ambasadei Germaniei la Chişinău

Judecătorul Nicolae Craiu a depus cererea de abţinere pentru că este cumnat cu membrul Consiliului Superior al Magistraturii Gheorghe Avornic, instituţie ce a emis actul administrativ contestat de către Domnica Manole. Iar Dumitru Mardari, magistrat care la şedinţă trecută a fost activ şi a pus întrebări reprezentantului CSM, a fost recuzat de Consiliu pentru că ar da dovadă de imparţialitate prin faptul că şi-ar fi exprimat opinia asupra cazului prin întrebările sale. Demersurile urmau să fie examinate, însă avocaţii reclamantei au solicitat amânarea.

Reprezentantul CSM, Petru Boghean, nu a comentat acuzaţiile. Cele două cereri vor fi examinate săptămâna viitoare.

Amintim că, în mai, CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole, în urma deciziei de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul de modificare a Constituţiei, iniţiat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr. La CSJ Manole solicită anularea deciziei CSM.

Hotărârea Consiliului a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei americane la Chişinău. Recent, şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului au dezbătut subiectul şi s-au arătat îngrijoraţi de acest caz.