Avocata Doina Ioana Străisteanu afirmă că judecătoarea Dina Rotarciuc a cerut să fie prezentat în original certificatul de deces al mamei lui Andrei Baştovoi. Aşa cum funeraliile urmează să aibă loc mâine, la Soroca, apărătoarea susţine că este extrem de complicat să facă rost de document într-un termen atât de restrâns.

Fiul cel mic al lui Andrei Baştovoi mai speră că judecătoarea va îngădui eliberarea din detenţie a tatălui său în ziua funeraliilor.

Andrei Baştovoi şi fiul său mai mare, Valentin, sunt deţinuţi în Penitenciarul 13, fiind acuzaţi într-un dosar despre care mai multe voci au spus că ar fi fabricat la comandă. Andrei Baştovoi a fost condamnat în 2013 la 9 ani de puşcărie, fiind învinuit de delapidări de fonduri pe când era vicepreşedinte al Ascom Group, compania omului de afaceri Anatol Stati, şi de comandarea unui dublu omor. Fiul său Valentin a fost condamnat în acelaşi dosar la 8 ani de închisoare. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău le-a redus pedeapsa la 7,5 şi, respectiv, 7 ani de detenţie. Dosarul a fost purtat din instanţă în instanţă mai bine de trei ani. Amintim că şi soţia lui Andrei Baştovoi a murit în luna ianuarie a acestui an după ce s-a intoxicat cu gaz în propria casă, iar medicii de la Urgenţă, care au intrat în locuinţă abia peste zece ore de la incident, nu au putut decât să constate decesul. Atunci, fostului deputat şi fiului său Valentin li s-a permis să participe la funeralii.