Timp de o săp­tămâ­nă, mol­do­ve­nii din dias­po­ră, mobi­li­zaţi pe ace­leaşi reţe­le de soci­a­li­za­re, au ini­ţiat o cam­pa­nie de colec­ta­re a sem­nă­tu­ri­lor pen­tru man­da­ta­rea avo­ca­ţi­lor care vor ata­ca sta­tul în jude­ca­tă pen­tru că nu a cre­at con­di­ţii în vede­rea asi­gu­ră­rii drep­tu­lui con­sti­tu­ţio­nal la vot pentru toţi cetă­ţe­ni­i afla­ţi în stră­i­nă­ta­te, scrie Ziarul de Gardă. Ast­fel, toţi cei care la 13 noiem­brie au depus con­tes­ta­ţii la adre­sa CEC au fost îndem­na­ţi să sem­ne­ze pen­tru anga­ja­rea unui avo­cat.

Pe 13 noiem­brie, cetă­ţe­nii din dias­po­ră au depus 3.961 de con­tes­ta­ţii la adre­sa Comi­siei Elec­to­ra­le Cen­tra­le:

  1. Dub­lin, Irlan­da – 356 de peti­ţii indi­vi­du­a­le
  2. Marea Bri­ta­nie, Lon­dra – 550 de sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le şi 229 de sesi­ză­ri colec­ti­ve
  3. Marea Bri­ta­nie, Strat­ford – 92 de sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le şi 828 de sesi­ză­ri colec­ti­ve
  4. Ger­ma­nia, Fran­k­furt pe Main – 84 de peti­ţii indi­vi­du­a­le şi 264 de sesi­ză­ri colec­ti­ve
  5. Fran­ţa, Villeneuve-Saint-Georges – 6 peti­ţii indi­vi­du­a­le şi 176 de sesi­ză­ri colec­ti­ve
  6. Fran­ţa, Paris – 75 de sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le
  7. Fran­ţa, Montre­uil – 190 de sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le
  8. Ita­lia, Vero­na – 44 de sesizări indi­vi­du­a­le
  9. Ita­lia, Bolog­na – 2 sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le şi 158 de peti­ţii colec­ti­ve
  10. Ita­lia, Mes­tre – 22 de sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le şi 73 de sesi­ză­ri colec­ti­ve
  11. Ita­lia, Par­ma – 6 sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le şi 494 de sesi­ză­ri colec­ti­ve
  12. Can­a­da, Montre­al – 247 de sesi­ză­ri colec­ti­ve
  13. F. Rusă, Mosco­va – 51 de sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le şi 14 sesi­ză­ri colec­ti­ve
În opt din aces­te ora­şe s-au găsit orga­ni­za­to­ri care la anu­mi­te ore, de obi­cei în faţa fos­te­lor sec­ţii de vota­re, au aştep­tat ca mol­do­ve­nii căro­ra le-a fost lezat drep­tul de vot să sem­ne­ze pen­tru man­da­ta­rea avo­ca­tu­lui. Nu s-au adu­nat decât 143 de sem­nă­tu­ri, deo­a­re­ce mul­ţi din­tre cetă­ţe­ni nu au avut posi­bi­li­ta­tea, la fel ca în ziua de 13 noiem­brie, să par­cur­gă iar sute şi mii de kilo­me­tri.
  • Ita­lia, Par­ma – 10 sem­nă­tu­ri
  • Ita­lia, Bolog­na – 10 sem­nă­tu­ri
  • Ita­lia, Mes­tre – 8 sem­nă­tu­ri
  • Irlan­da, Dub­lin – 29 de sem­nă­tu­ri
  • Fran­ţa, Paris – 5 sem­nă­tu­ri
  • Marea Bri­ta­nie, Lon­dra –  75 de sem­nă­tu­ri
  • Ger­ma­nia, Fran­k­furt –  5 sem­nă­tu­ri
  • Can­a­da, Montre­al –  1 sem­nă­tu­ră
Res­pec­tiv, în jude­ca­tă va mer­ge o echi­pă for­ma­tă din trei avo­ca­ţi care va acti­va în inte­res public, potri­vit unu­ia din­tre ini­ţia­to­rii pro­ce­su­lui de colec­ta­re a semnăturilor, Dumi­tru Vicol, sta­bi­lit la Lon­dra.

Avo­ca­ţii vor ata­ca în instan­ţă deci­zi­i­le Comi­si­ei Elec­to­ra­le Cen­tra­le, în par­ti­cu­lar ale Con­si­li­u­lui Elec­to­ral al Cir­cum­scrip­ţi­ei muni­ci­pa­le Chi­şi­nău, nr. 1, din 16 şi 17 noiem­brie curent.

Anu­me aces­te hotă­râri, prin care orga­nul elec­to­ral deci­de să ia act de con­tes­ta­ţi­i­le depu­se de dias­po­ră şi să le „remi­tă Cur­ţii Constituţionale pen­tru a fi lua­te în cal­cul la con­fir­ma­rea rezul­ta­te­lor ale­ge­ri­lor pen­tru func­ţia de pre­şe­din­te al R. Mol­do­va”, vor fi ata­ca­te în instan­ţă.

Dumi­tru Vicol, unul din­tre organizatorii pro­ce­su­lui de colec­ta­re a sem­nă­tu­ri­lor, sus­ţi­ne că în aces­te deci­zii, Comi­sia Elec­to­ra­lă a sti­pu­lat doar că cetă­ţe­nii invo­că leza­rea drep­tu­lui la vot, nu şi că aceştia au cerut demi­sia con­du­ce­rii CEC şi a Minis­te­ru­lui de Exter­ne.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.