Potrivit avocatului Igor Popa, Filat a fost condamnat în baza declaraţiilor lui Shor, care a anunţat că i-a transmis banii fostului premier prin câteva persoane, care la rândul lor, au declarat că nu-l cunosc nici pe Filat, nici pe Shor.

„Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare în baza declaraţiilor lui Ilan Shor. În acea sentinţă se spune că Shor ar fi dat lui Filat bani prin intermediul a trei persoane din Rusia. Este vorba despre trei femei – Alexandrova, Moscova şi Papichean – am avut discuţii telefonice cu ele şi am primit următoarele informaţii. Martorii au spus că niciodată nu au fost în RM, aceşti martori nu au încasat nicio sumă de bani de la Unibank, respectiv, nu i-au transmis niciun ban lui Filat aici în RM. Toate acestea demonstrează că martorii au importantă deosebită în acest dosar. În concluzie, considerăm că probele dosarului sunt fabricate, iar declaraţiile lui Shor sunt false. Aceste femei ne-au declarat că niciodată nu l-au văzut nici pe Filat, nici pe Shor”, a declarat Igor Popa.

Totodată, apărătorii lui Filat anunţă că magistraţii de la Curtea de Apel au refuzat să citeze martorii, chiar dacă anterior au permis acest lucru.

„Magistraţii de la Curtea de Apel au pus pe umerii avocaţilor ca noi să cităm şi să asigurăm martorii din Federaţia Rusă. Am depus eforturi ca martorii să vină, ei au solicitat să fie invitaţi de către o autoritate judecătorească. Astăzi aceşti martori nu s-au prezentat, iar noi am cerut să fie expediată solicitarea în Rusia ca aceştia să fie audiaţi. Considerăm că martorii vor fi audiaţi şi atunci vom reuşi să demonstrăm că acele acte incriminate lui Filat că actele sunt fabricate, iar dosarul are o motivaţie politică. Magistraţii de la Curtea de Apel au refuzat ca martorii să fie aduşi printr-o cere de comisie rogatorie. Un abuz şi mai mare este că la şedinţă anterioară ei au permis”, a mai precizat avocatul fostului premier.

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de puşcărie pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Totodată, magistraţii de la Judecătoria Buiucani i-au aplicat o amendă de 60 de mii de lei. Mai mult, fostului premier i-a fost pus sechestru pe bunuri de peste 4 milioane de lei şi i-a fost retras „Ordinul Republicii”.

Fostul premier se declară nevinovat şi spune că este victima unei răfuieli puse la cale de oligarhul Vladimir Plahotniuc, acuzaţii care nu au fost comentate.