Veaceslav Filip a fost adus la judecătorie de către un ofiţer CNA, dar atunci când a observat jurnaliştii, el a dispărut.

Apărătorii consulului au cerut ca demersul procurorilor să fie examinat în absenţa clientului lor, iar din acest motiv şedinţa a început cu o întârziere de aproximativ două ore. Decizia a fost pronunţată de judecătorul Victor Raţoi, iar jurnaliştii n-au avut acces în sală. După şedinţă, procurorul a declarat că Veaceslav Filip ar fi luat mită de 300 de euro pentru perfectarea unei vize şi a unui titlu de călătorie şi ar fi primit cadouri.

De cealaltă parte, apărătorii spun că Veaceslav Filip este nevinovat şi vor solicita implicarea autorităţilor din Turcia în acest caz.

Procurorul a refuzat să ofere informaţii despre măsurile speciale de investigaţie, dar a precizat că va cere ca bănuitul să fie suspendat din funcţie. Consulul general de la Istanbul Veaceslav Filip ar fi implicat într-o schemă de escrocherie, pusă în aplicare de cetăţeni străini de origină arabă, stabiliţi în Chişinău, care estorcau bani de la concetăţenii lor, pentru perfectarea vizelor.