Cel de-al şaptelea judecător va fi numit de preşedintele Republicii Moldova. Estimativ, pentru salarizarea acestuia va fi nevoie de peste 300 de mii de lei anual.

„Practica demonstrează că numărul judecătorilor trebuie să fie impar în vederea excluderii blocajelor în procesul decizional. Actele Curţii se adoptă cu votul majorităţii judecătorilor. În cazul în care există paritate de voturi, actul normativ se prezumă constituţional, iar cauza se sistează. În această situaţie se consideră constituţională nu pentru că la această concluzie a ajuns instanţa, dar din considerentul că votul judecătorilor s-a partajat în jumătate, fapt care determină imposibilitatea luării unei decizii”, explică nota informativă a proiectului.

Totodată, mandatul judecătorilor CC aflaţi în exerciţiul funcţiei urmează să fie prelungit cu încă trei ani. Astfel, magistraţii constituţionali vor fi numiţi pentru un mandat de nouă ani, faţă de şase ani cât era până acum, dar acesta va fi singurul. 

În prezent, judecătorii Curţii pot deţine aceeaşi funcţie timp de două mandate. „Se consideră că limitarea funcţiei la un singur mandat îl scuteşte pe judecător de orice grijă sau preocupare de obţinere a unui nou mandat şi îi asigură astfel un grad înalt de independenţă şi imparţialitate”, se spune în proiect.

Documentul mai oferă dreptul instanţelor de judecată de a sesiza Curtea Constituţională. Până acum, doar Curtea Supremă de Justiţie avea acest drept.

În prezent, doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de CSM.

Pentru a deveni lege, proiectul urmează să fie votat de Parlament.