„Am depus plângerea încă pe 28 octombrie. Am aflat astăzi că Judecătoria Centru a interzis IGP să facă percheziţii la Uniunea Ofiţerilor. Este adevărat, cam târziu s-a luat această decizie. Oricum, IGP ne promite un răspuns până ca actele de la Comisia Electorală Centrală să ajungă la Curtea Constituţională”, a declarat Maia Sandu pentru presă. 

Dosarul contravenţional a fost intentat în aceeaşi zi, pe 28 octombrie 2016. Totuşi, în mai bine de zece zile, oamenii legii nu au reuşit să dea de urmele făptaşilor. În schimb, reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au demonstrat că repartizarea pliantelor se întâmpla chiar la câţiva paşi de MAI, în biroul Uniunii Ofiţerilor din Republica Moldova, organizaţie cu care liderul PSRM Igor Dodon are legături strânse de ani buni. „Am mers la Uniunea Ofiţerilor ca să cerem nişte pliante sub pretextul de a le împărţi studenţilor. Bărbatul din birou ne-a ajutat fără nicio ezitare. „Luaţi câte aveţi nevoie. A apărut o personalitate marcantă la noi: nicăieri nu lucrează şi acum vrea să se facă preşedintă. Luaţi şi de-al doilea fel, ele vin împreună”, scrie autorul investigaţiei. 

De cealaltă parte, reporterul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, care a dezvăluit schema prin care pliantele se distribuiau oamenilor din toată ţara, a fost audiat de Poliţie în calitate de martor. În timpul chestionării, Vitalie Railean, şef-adjunct al Secţiei securitate publică a IP Centru, a ridicat de la autoare setul de pliante pe care aceasta le-a obţinut la sediul Uniunii Ofiţerilor în timpul documentării materialului jurnalistic.