Informaţia a fost confirmată de serviciul de presă al instituţiei. „Membrii CSM au ajuns la concluzia că în acest regulament sunt prevederi eronate, la care mai trebuie de revenit. Totodată, ei au venit cu sugestia ca toţi cei interesaţi - jurnalişti, reprezentanţii ai societăţii civile etc., să facă propuneri la acest subiect. Membrii CSM nu s-au expus asupra unor termene-limită la acest capitol”, a precizat Carolina Mangâr, specialist principal în cadrul Serviciului protocol, relaţii publice şi mass-media al CSM.

Precizăm că la sfârşitul lunii octombrie, mai multe organizaţii de media şi redacţii au calificat într-o declaraţie comună adoptarea acestui regulament drept abuz din partea CSM.

Acestea au solicitat CSM-ului să-şi anuleze propria decizie de aprobare a regulamentului şi să iniţieze discuţii cu participarea jurnaliştilor şi a instituţiilor de presă relevante pentru sectorul judiciar.

Printre prevederile regulamentului se număra depunerea unei cereri cu 24 de ore înainte de organizarea şedinţei de judecată, prezentarea obligatorie a buletinului de identitate şi a unei copii, precum şi obligarea presei de a deţine acreditare specială pentru accesul în instanţe.

În prezent, presa poate participa la şedinţele CSM dintr-o cameră special amenajată, unde acestea sunt difuzate live.