În cadrul sesiunii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, la care a fost examinat un raport periodic al Republicii Moldova referitor la implementarea Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, un membru al structurii s-a interesat dacă nu cumva urmărirea penală este motivată politic.

„Să revenim la cazul judecătoarei Domnica Manole. Unele informaţii au fost furnizate de către delegaţie, dar există un punct asupra căruia s-ar mai putea de oprit. Pentru ce crime a fost iniţiată investigaţia? Este un punct important, pentru că ne-ar ajuta să înţelegem dacă putem considera că este vorba despre o iniţiativă motivată politic. Vreau să cunosc temeiul juridic exact pentru care a fost pornită investigaţia”, a solicitat Mauro Politi, membru al Comitetului ONU pentru Drepturile Omului.

Şeful delegaţiei moldoveneşti, viceministrul Justiţiei Eduard Serbenco, nu a putut răspunde la întrebare, întrucât îi expirase timpul acordat, însă i s-a spus să furnizeze opinia în scris, timp de 48 de ore. Serbenco nu a răspuns la telefon pentru comentarii. 

Amintim că urmărirea penală pe numele magistratei Curţii de Apel Chişinău a fost iniţiată la sfârşitul lunii mai, cu acordul CSM, după ce judecătoarea a obligat CEC să organizeze plebiscitul pentru modificarea legii supreme, iniţiat de Platforma Demnitate şi Adevăr, proces pentru care au semnat peste 400 de mii de oameni.

Domnica Manole a atacat decizia Consiliului Superior al Magistraturii în instanţă. Dosarul se află încă în examinare.