Acesta prevede că accesul mass-media în şedinţele de judecată este permis de preşedintele şedinţei şi doar în sălile de şedinţă. Potrivit documentului, ţinându-se cont de spaţiul disponibil, reprezentanţii mass-media urmează să ceară permisiunea printr-o cerere scrisă cu cel puţin 24 de ore înainte de deschiderea şedinţei de judecată.

Totodată, accesul va fi condiţionat de prezentarea buletinului de identitate, însoţit de o copie care va fi anexată la dosar şi asta pentru a nu se admite participarea ulterioară a persoanelor în calitate de martori. 

Un alt punct din regulament arată că mass-media acreditată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului are acces în sediul instanţelor, accesul urmând să fie aprobat de preşedintele instanţei la cererea scrisă depusă cu cel puţin 24 de ore înaintea vizitei. Jurnaliştii vor trebui să indice scopul şi să anexeze actul de acreditare. 

„Cred că acest Regulament face parte din politica concertată a actualei guvernări de a îngrădi accesul presei, societăţii civile şi al cetăţenilor, în general, la informaţia de interes public, ca să nu poată fi monitorizată. Justiţia este făcută pentru cetăţeni şi ea trebuie să fie şi văzută. Or, îngrădirea accesului presei la şedinţele de judecată, care trebuie să fie publice, cu excepţiile stabilite de lege, nu va face decât să crească şi mai mult neîncrederea cetăţenilor în justiţie. Cu siguranţă, vor fi închise şedinţele unde se va judeca la comandă, în interesele unor persoane, grupuri, celor care dau mită. Cred că asta este miza actualului regulament care, de altfel, nu a fost consultat cu mass-media", a comentat Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

Accesul altor persoane care doresc să asiste la şedinţele judiciare publice va fi, la fel, permis de preşedintele şedinţei şi doar în sălile de şedinţă. Persoanele interesate urmează să ceară permisiunea printr-o cerere scrisă cu cel puţin 30 de minute înainte de deschiderea şedinţei de judecată.

„Sunt convins că toţi membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care au votat pentru acest Regulament, sunt obligaţi să plece în demisie. Prin votul lor, au dat dovadă că au o mentalitate antidemocratică şi de antireformatori. Ei nu mai merită să continue activitatea în CSM. Dacă nu pleacă în demisie benevol, în acestea zile, până la 28 octombrie, când vom avea şedinţa Consiliului Uniunii Avocaţilor, urmează să fie adoptată o hotărâre prin care toţi avocaţii să declare greva generală cu solicitarea demisiei actualei componenţe a CSM”, a scris avocatul Veaceslav Ţurcan pe reţeaua de socializare Facebook. 

Consiliul Superior al Magistraturii a început elaborarea Regulamentului în februarie 2016 „în vederea asigurării înfăptuirii justiţiei în condiţii de securitate, echitate, imparţialitate şi fără ingerinţe”. Atunci, plenul CSM a instituit un grup de lucru, format din preşedinţi ai instanţelor judecătoreşti şi şefi ai secretariatelor instanţelor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.