La concursul pentru ocuparea fotoliului de membru al Consiliului INJ, instituţie responsabilă de instruirea judecătorilor şi procurorilor, s-au înscris Ion Druţă, Domnica Manole, Mihail Diaconu, Igor Chiroşca şi Virgiliu Buhnici.

Controversatul Ion Druţă, cel care a figurat în mai multe dosare de prejudiciere a bugetului de stat, printre care „Aroma Floris”, a solicitat examinarea chestiunii în absenţa sa, ceea ce l-a nemulţumit pe un membru al CSM.

Colegii Tatianei Răducanu au votat însă pentru examinarea subiectului în lipsa judecătorului CSJ. Rând pe rând, au fost prezentaţi ceilalţi candidaţi.

Unul din aceştia este Mihail Diaconu de la instanţa sectorului Buiucani, supranumit de presă „judecătorul din iad” pentru faptul că în timpul evenimentelor din aprilie 2009 a judecat tineri, contrar legii, în comisariatele de poliţie. Diaconu nu vede nicio abatere în acest sens.

De întrebări a avut parte şi magistrata Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole, cea care a obligat CEC-ul să iniţieze referendumul de modificare a Constituţiei, iniţiat de Platforma Demnitate şi Adevăr şi care în prezent este cercetată penal pentru această decizie.

Mai mult. Preşedintele CSM s-a arătat deranjat de faptul că Domnica Manole a avut întrebări cu privire la atitudinea Consiliului în cazul său, care a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău.

După câteva minute de deliberări, şeful CSM a anunţat că niciunul dintre cei cinci candidaţi nu a obţinut numărul necesar de voturi pentru a accede în postul solicitat. Astfel, potrivit procedurii, instituţia va anunţa concurs repetat.