Aceste informaţii apăr în contextul în care, la sfârşitul lunii septembrie, un membru al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Randy Weber, a adus în atenţia Congresului american situaţia în care se află Republică Moldova, introducând şi o rezoluţie prin care se cere crearea unei liste de interdicţii de tipul listei Magnitsky pentru Vladimir Plahotniuc şi alţii implicaţi în Afacerea „Miliardul Furat”.

Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, a declarat pentru WSJ, cu ajutorul unui translator, că s-a întâlnit cu anchetatori guvernamentali americani din cadrul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi Departamentului Securităţii Interne, cărora le-a răspuns la întrebări cu privire la dispariţia, în 2014, a sumei de aproximativ un miliard de dolari din bănci moldovene.

Reprezentanţi ai FBI şi Departamentului pentru Securitate Internă nu au confirmat şi nici nu au infirmat existenţa unei anchete în acest sens.

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, a fost şocată de furtul acestei sume, care reprezintă aproximativ o optime din PIB-ul ţării, şi de un plan de salvare, ulterior, al Băncii Centrale.

Gofman a declarat că furtul a implicat tranzacţii, constând într-o cascadă de împrumuturi fictive, în baza unor garanţii fictive, care nu au fost plătite vreodată. Documente, care constituie probe ale furtului, au fost încărcate într-o furgonetă, duse într-o zonă rurală şi incendiate, a declarat fostul funcţionar.

Potrivit unui raport întocmit de firma Kroll pentru Banca Naţională a Moldovei, în aprilie 2015, Ilan Shor, un om de afaceri în vârstă de 29 de ani, şi asociaţi ai săi „au jucat un rol esenţial” în coordonarea activităţilor cu privire la furt.

Gofman a declarat, prin intermediul translatorului, că în furt au fost implicaţi oficiali guvernamentali de rang înalt. „Toată lumea era implicată”, a spus el.

Acesta a mai precizat că a fost dat afară în 2014, înainte să aibă loc furtul. El a furnizat autorităţilor americane documente despre furt, în română şi alte limbi, a spus el. Agenţiile americane lucrează la traducerea lor, a adăugat Gofman.