Ancheta a scos la iveală că “Mafia Capitale” este o organizaţie autonomă, fără vreo filiaţie sau relaţie de subordonare faţă de organizaţiile mafiote tradiţionale din Italia. Existenţa ei a fost făcută publică la finele anului 2014, iar pe parcursul anului 2015 ancheta a continuat să scoată la iveală legăturile acesteia cu administraţia din Roma, dar şi faptul că aceasta a desfăşurat activităţi criminale şi în alte state, inclusiv în Moldova.

De la începutul lunii decembrie 2014, sute de politicieni din tot spectrul politic, afacerişti şi membri ai administraţiei locale şi centrale sunt cercetaţi penal. Totodată au fost confiscate bunuri în valoare de 204 milioane de euro, atât la domiciliul celor vizaţi de anchetă, cât şi la sediile administraţiei locale.

Doar în Capitala Italiei s-a descoperit o gaură de 16 miliarde de euro în buget, iar primarul de dreapta din perioada 2008-2013, Gianni Alemanno (fost ministru al Agriculturii în Guvernul Berlusconi) a fost arestat.

Conform autorităţilor italiene, Alemanno, împreună cu alţi responsabili, se afla în cârdăşie cu presupusul şef al acestei noi reţele mafiote, Massimo Carminati, unul dintre cei arestaţi.

Înregistrările difuzate de poliţie relevă sentimentul de putere deplină pe care-l avea acest interlop în vârstă de 56 de ani, rămas cu un singur ochi după ce a fost rănit în anul 1981 într-un schimb de focuri cu poliţia. 

Supranumit "piratul", el este de altfel o mai veche cunoştinţă a poliţiei, mai mulţi mafioţi care s-au destăinuit autorităţilor italiene acuzându-l de numeroase crime.

Carminati ar fi fost membru al Nucleelor Armate Revoluţionare, o grupare teroristă de extremă dreapta care a comis mai multe atacuri la sfârşitul anilor '70, inclusiv una dintre cele mai brutale crime din Italia, asasinarea în 1978 a prim-ministrului Aldo Moro.

Reţeaua adună cercurile crimei organizate din regiune Romei, dar şi oameni politici şi de afaceri, într-o structură ierarhică şi secretă. Scopul: obţinerea finanţării publice şi câştigarea unor licitaţii ale municipalităţii, favorizate fiind afacerile “prietenilor”. În schimbul contractelor oferite din banii publici se virau oficialilor corupţi mite sub forma unor “rente” lunare de 15.000 de euro, pe perioade lungi de ani de zile.

Interceptările convorbirilor telefonice ale unui alt membru marcant al grupării, Rosario Di Gangi, prezentate în faţa instanţei, pe 15 decembrie 2015, relevă şi existenţa unor conexiuni în Moldova.

Potrivit Corriere dela Serra, în schemele grupării apare şi o reţea de companii de reciclare a deşeurilor din Luxemburg, Singapore şi Republica Moldova.

Presa deocamdată nu a dat detalii şi nume legate de afacerile Mafia Capitale în Republica Moldova, dar în ultimii ani au fost mai multe tentative ale unor companii din Italia de a realiza proiecte de construcţie a unor fabrici de prelucrare a deşeurilor sau de firme specializate în colectarea gunoiului.