În aceste circumstanţe CSM a amânat examinarea subiectului pentru o altă zi.

Potrivit hotărârii Colegiului pentru selecţia şi cariera judecătorilor, al cărui preşedinte de şedinţă a fost Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, cunoscut opiniei publice prin prisma participării la vânătoarea fatală din Pădurea Domnească, Mihai Poalelungi a fost acceptat pentru accederea în concurs, obţinând 125 de puncte, adică scorul maxim. În motivare, actualul preşedinte al CSJ a subliniat, printre altele, că vrea „să îmbunătăţească actul de justiţie şi să continue măsurile demarate în reformarea sistemului judiciar”.

Candidatura sa este însă dezaprobată de către unii experţi în drept şi jurnalişti, care se arată alarmaţi de faptul că Poalelungi nu are contracandidaţi în competiţia pentru şefia Curţii Supreme de Justiţie.

Pe durata mandatului, numele său a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice. Fostul deputat PLDM Ion Butmalai declara cu trei ani în urmă, cu referire la informaţii oferite de SIS, că Mihai Poalelungi ar fi participat în 2012 la elaborarea schemei de legalizare a atacului asupra BEM. Judecătorul a negat orice implicare. Ce-i drept, iniţial, a declarat că nu s-ar fi aflat în ţară în ziua în care, potrivit lui Butmalai, a fost pus la cale planul, iar ulterior şi-a schimbat declaraţiile după ce a fost contrazis de Poliţia de Frontieră.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.