În document este indicat că manifestanţii au încălcat legislaţia cu privire la organizarea întrunirilor atunci când au blocat circulaţia pe mai multe străzi. Pe de altă parte, organizatorii acţiunii de protest condamnă decizia poliţiei şi cred că astfel, oamenii legii încearcă să intimideze cetăţenii ca să nu mai iasă la manifestaţii. 

Pedepsele prevăzute pentru asemenea încălcări sunt în formă de amendă între 600 şi 2000 de lei sau chiar închisoare de la doi până la şase ani. Ofiţerul de presă al IGP a precizat pentru Jurnal TV că nicio persoană nu este vizată, deocamdată, dar că poliţiştii verifică probele de care dispun pentru a-i identifica pe cei care, cităm, „au venit cu iniţiativa privind blocarea drumurilor”. Decizia poliţiştilor este condamnată de către organizatorii acţiunii de protest.

„După ce la conducerea ministerului de Interne au venit sculele lui Plahotniuc, legea este interpretată aşa cum doreşte acest oligarh, pentru că este o interpretare greşită a legii deoarece acest marş de protest care a ajuns până la arterele la intrarea în municipiul Chişinău, au fost spontane şi ele nu trebuiesc anunţate cu cinci zile înainte. Pe de altă parte nu a fost o blocare propriu-zisă a arterelor, a fost o chestiune simbolică pentru a atrage atenţia instituţiilor internaţionale şi a populaţiei asupra unei probleme destul de grave”, a declarat membrul Platformei DA, Vasile Năstase.

Ieri, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, zeci de mii de oameni au protestat faţă de guvernarea oligarhică. Manifestanţii au lansat un ultimatum celor de la putere şi au cerut ca până joi, 28 ianuarie, ora 17:00, să le fie îndeplinite revendicările - demisia in corpore a guvernării şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate nu mai târziu de luna aprilie 2016. În caz contrar protestatarii ameninţă că vor recurge la blocarea drumurilor naţionale şi la alte acţiuni de nesupunere civică.

Amintim că săptămâna trecută, Procuratura Generală a anunţat că a pornit urmărirea penală pentru „comiterea dezordinilor în masă” în timpul protestelor din ziua în care a fost învestit Guvernul Filip. Dosare penale a iniţiat anterior şi Inspectoratul General al Poliţiei după protestele organizate de Platforma Demnitate şi Adevăr la Parlament şi în faţa Global Business Center pe 4 octombrie 2015.

Noul ministru de Interne Alexandru Jizdan şi şeful IGP Gheorghe Cavcaliuc nu au fost de găsit pentru a oferi detalii cu privire la dosarul ce urmează a fi pornit împotriva protestatarilor care cer inclusiv demisiile lor.