Completul de judecători care a menţinut pedeapsa de închisoare cu suspendare a fost format din Iurie Iordan, Ghenadie Lîsîi şi Silvia Vrabie. Cei trei magistraţi au declarat demersul înaintat de procuror drept neîntemeiat.

Reprezentantul Ministerului Justiţiei nu a fost prezent în şedinţa de astăzi pe motiv că ar fi fost plecat în deplasare, iar o altă persoană pentru a reprezenta interesele Ministerului nu a fost delegată. Nici condamnatul Valeriu Guma nu s-a prezentat în şedinţa de judecată. Avocaţii săi, Iurie Tabarcea şi Iulian Balan, au solicitat examinarea cazului în lipsa clientului, pe motiv că acesta ar fi internat în spital, scrie Ziarul de Gardă.

Avocaţii au calificat decizia judecătorului Pavliuc drept una legală, care ar respecta prevederile art. 558, 559 ale Codului de Procedură Penală. Avocaţii au invocat prevederile acordurilor internaţionale la care R. Moldova este parte, care stipulează adaptarea deciziilor din instanţele de judecată străine la legislaţia statului. „Instanţa de fond a menţinut hotărârea instituţiei din România în aceeaşi formă şi în aceiaşi termeni”, susţin avocaţii, citaţi de ZdG.

Apărarea a refuzat să ofere declaraţii şi să comenteze starea de sănătate a lui Valeriu Guma, afirmând că au prezentat magistraţilor certificatul medical al clientului.

Amintim că Valeriu Guma a fost deferit justiţiei pe 2 iulie 2008, fiind acuzat că l-a mituit pe directorul general al Direcţiei Juridice din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru a-i determina pe funcţionari să aprobe o convenţie de menţinere în vigoare a contractului de privatizare la o firmă la care era acţionar.

În aprilie 2013, Guma a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare în România. Decizia a fost pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care este instanţa supremă a statului român. La 30 octombrie 2014, judecătorul delegat cu cooperarea internaţională de la Tribunalul Bucureşti a luat decizia de a solicita Republicii Moldova recunoaşterea şi executarea sentinţei penale în cazul Guma. 

Magistraţii moldoveni au ignorat însă solicitarea Tribunalului de la Bucureşti, iar la 20 noiembrie curent Judecătoria Buiucani a decis o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru Valeriu Guma. Verdictul a fost pronunţat de judecătorul Ghenadie Pavliuc. Cu puţin timp înainte de pronunţarea deciziei, procurorul Adriana Beţişor a fost surprinsă ieşind din biroul lui Pavliuc. În timp ce grefiera susţinea că judecătorul era în deliberare, magistratul a declarat că s-au efectuat măsuri speciale. Beţişor a avut aceeaşi explicaţie, chiar dacă aceştia s-au aflat singuri în sala de judecată, fără grefieră, care ar fi urmat să întocmească un proces verbal.