Totodată, instanţa a recunoscut vinovate de spălare de bani şi persoanele juridice Caravita SRL şi Business Estate Investments SRL, stabilindu-le o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 150 000 de lei pentru fiecare, cu lichidarea acestora.

Prin aceeaşi sentinţă instanţa a admis cererea înaintată de Banca de Economii, pentru încasarea de la Ion Rusu şi cele două companii a mijloacelor financiare în sumă de 2 793 229 euro în beneficiul BC „Banca de economii” SA.

Sentinţa este cu drept de apel în termen de 15 zile.

Precizăm că în cadrul şedinţelor de judecată, inculpatul Ion Rusu a recunoscut că, având intenţia de a camufla provenienţa a aproximativ 2 800 000 de euro, sustrase de la BEM, a efectuat tranzacţii fictive cu alte companii în vederea rambursării mijloacelor financiare creditate. Schemele, prin intermediul cărora au fost spălaţi banii, au vizat zeci de firme autohtone, dar şi din zona off-shore. În una dintre şedinţe, Ion Rusu a declarat că beneficiarul companiilor menţionate este Vladimir Filat, învinuit într-un alt dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Companiile „Caravita Co” SRL şi SRL „Business Estate Investments” au fost condamnate pentru spălare de bani, care a adus prejudicii în proporţii deosebit de mari Băncii de Economii. Schema constă în acordarea creditelor de către BEM fără să fie restituite. În cazul a două dintre companiile implicate este vorba despre credite în sumă de 22 şi 30 de milioane de lei. 

În cadrul percheziţiilor au fost depistate ştampilele întreprinderilor prin intermediul cărora au fost tranzitaţi banii creditaţi de la BEM, chei de acces de la conturi bancare deschise în bănci din străinătate şi gestionate din Republica Moldova, citaţii pe numele persoanelor respective emise de autorităţile române într-un dosar investigat în paralel, dar şi un pachet de documente.

Amintim că nepotul lui Filat, Vladimir Rusu, a fost reţinut în luna iulie de Centrul Naţional Anticorupţie, în dosarul delapidărilor de la BEM. În aceeaşi perioadă, a fost reţinut şi naşul liderului PLDM, Ion Rusu.