Astfel, doar în ultimii patru ani gruparea criminală formată din 500 de membri a scos din circa 60 de bănci ruseşti lichidităţi în valoare de 46 de miliarde de dolari, iar venitul ilicit anual al indivizilor ajunge la un trilion de ruble ruseşti. Pentru retragerea ilegală a banilor a fost folosită aşa-numita schemă moldovenească: erau încheiate tranzacţii fictive, inclusiv de creditare între companii off-shore, persoanele de încredere fiind cetăţeni ai Republicii Moldova, care la rândul lor, găseau garanţi în rândul companiilor fictive ruseşti, informează rbc.ru.

După expirarea contractului, una dintre părţi nu putea să achite suma convenită, astfel creditorii se adresau în instanţele Republicii Moldova, care, la rândul lor obligau debitorii să restituie datoria. Executorii judecătoreşti puneau în aplicare decizia instanţei, banii fiind transferaţi prin intermediul unor conturi de la Moldindconbank. În acest mod erau muşamalizate transferurile ilegale realizate de către gruparea criminală rusă.

Cu toate că Grigoriev a declarat că nu are bani, acesta s-a oferit să plătească o cauţiune de 105 milioane de ruble, însă a fost încătuşat şi reţinut în izolator pentru două luni. Totodată, inculpatul este şi proprietarul a trei bănci ruse falimentate, care în 2014-2015 şi-au pierdut licenţa în urma unor politici de creditare incorecte. Pe lângă acestea, omul de afaceri rus este liderul celei mai mari grupări criminale care se ocupă cu încasări ilegale.

Republica Moldova a devenit un paradis fiscal şi judiciar al Kremlinului. În ultimii patru ani, organizaţii criminale şi politicieni corupţi din Rusia au transferat 20 de miliarde de dolari din fonduri murdare în cadrul unui circuit global de spălare de bani. În schemă este implicat un văr de-al lui Vladimir Putin, ofiţeri FSB, firme ruseşti, companii off-shore şi interpuşi sau aşa-zişii agenţi proxy. Procesul, însă, a fost „legalizat” de judecători din Republica Moldova, iar banii au fost trecuţi printr-o bancă moldovenească. Ulterior, banii spălaţi au fost răspândiţi în toată Europa.

Amintim că Republica Moldova trece printr-o gravă criză economică, cauzată în primul rând de jaful din sistemul bancar a unui miliard de dolari. Cea mai mare parte din miliardul furat a fost scoasă din ţară printr-o reţea de firme şi operaţiuni dubioase, după care plasată în zone speciale. Mai multe companii off-shore scoţiene sunt prezente în schema de spălare de bani din perioada 2010-2014, când 20 de miliarde de dolari, bani iliciţi proveniţi din Rusia, au trecut printr-o bancă din Republica Moldova.

O investigaţie Business New Europe a scos la iveală faptul că mai multe companii off-shore din Scoţia au fost implicate în schema frauduloasă, fiind aceleaşi firme off-shore care au participat în atacurile raider din Moldova în perioada 2011-2012, al căror beneficiar final este oligarhul Vladimir Plahotniuc, potrivit Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra. 

Mai mulţi analişti şi lideri de opinie atât de la Chişinău, cât şi din Europa şi SUA au declarat, de nenumărate ori, că furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova nu putea avea loc fără acoperire politică oferită de către cel care controlează justiţia din Moldova - Vladimir Plahotniuc.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.